Uitdaging voor leerlingen Technasium Bergschenhoek

Bergschenhoek - Slimme technologie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Leerlingen van Technasium Bergschenhoek krijgen de uitdaging om het opvangsysteem van CLEAR RIVERS zelfs nog slimmer te maken. Dat is nodig, want onze zeeën zijn vervuild met plastic.

Het merendeel van dit plastic komt via rivieren. CLEAR RIVERS heeft plasticvangers ontwikkeld om structureel drijfvuil uit rivieren en havens te halen. Dit zijn drijvende opvanginstallaties om met name plastic op te vangen. De huidige plasticvangers werken passief. De stroming van de rivier en de wind zorgt ervoor, dat het drijfvuil in de plasticvangers komt. De plasticvangers zelf zijn redelijk compact, de reikwijdte wordt vergroot door er drijvende schermen aan te koppelen. De schermen kunnen echter niet overal geplaatst worden, omdat zij dan de scheepvaart hinderen.

Het beste idee

Het project ‘Ontwerp een slimme plasticvanger’ heeft de vorm van een wedstrijd waar naast Melanchthon Bergschenhoek nog zes technasiumscholen aan meedoen. De opdrachtgever Ramon Knoester selecteert per school het beste idee. Maar hoe moet de Plasticvanger 2.0 er precies uit gaan zien? De leerlingen mochten hier tijdens het vak Onderzoek & Ontwerpen mee aan de slag. Die kans grepen ze met beide handen aan. Ramon Knoester kwam naar de eerste ideeën - van de in totaal 24 teams! - luisteren. Ter voorbereiding waren de leerlingen aan het brainstormen en aan het schetsen geweest. Alles om het in hun ogen ideale idee in twee minuten kort en krachtig over te brengen én weten te overtuigen.

Aan inspiratie geen gebrek

Hoe het daadwerkelijk wordt, is nog afwachten. Met de ontvangen feedback komen de leerlingen opnieuw in actie en steken de handen nog wat verder uit de mouwen. Het is top om te zien hoe divers de aanpak en uitwerking van de verschillende teams is. De beste ideeën en oplossingen worden verder uitgewerkt. Hierbij worden zorgvuldig de voor- en nadelen tegenover elkaar afgewogen. Aan inspiratie geen gebrek, ook Ramon heeft genoeg stof tot nadenken. Het screenshot is van team vier. Ramon koos voor idee één van de drie: 'Meer plastic vangen door een beweegbare blokkade in het water te realiseren’. Ze kijken er naar uit hoe dit project de komende weken zal verlopen. Aan hun enthousiasme ligt het niet. De school wacht vol spanning af, maar één ding is zeker… Zo wordt de wereld in 2021 weer een stukje schoner.