Lansingerland gaat als eerste in Nederland massaal testen

Tijdens een persmoment op maandag 11 januari werd bekend gemaakt dat vanaf vandaag, woensdag 13 januari alle inwoners van Lansingerland een oproep krijgen zich te laten testen op corona. Aanwezig tijdens het persmoment waren burgemeester Pieter van de Stadt, Marion Koopmans (Erasmus MC), Saskia Baas (directeur Publieke Gezondheid GGD Rotterdam-Rijnmond) en Ewout Fanoy (arts infectieziektebestrijding GGD Rotterdam-Rijnmond).

Door Marianne Karsemeijer

Burgemeester Van de Stadt benadrukt nogmaals het belang van het testen. "Alleen samen krijgen we corona onder controle. We hebben gezien bij de Willibrordschool dat de bereidheid van ouders, leerlingen en docenten om zich te laten testen enorm was, bijna 100%. Ik vertrouw erop dat de inwoners van Lansingerland hun verantwoordelijkheid nemen en massaal meedoen aan het testen."

Meer kennis door meer testen

Saskia Baas van de GGD legt uit wat er precies gaat gebeuren. "Het risicogericht, grootschalig testen is een methode die we al eerder wilden toepassen omdat het aantal besmettingen in Rotterdam-Rijnmond al sinds het begin van de pandemie te hoog was. Dus we hebben in samenspraak met deskundigen afgesproken om grootschaliger te gaan testen. Niet alleen symtomatisch maar ook asymtomatisch om er voor te zorgen dat we sneller zicht krijgen op het virus, daarmee op de verspreiding." Er was al een pilot in Rotterdam-Zuid in voorbereiding toen duidelijk werd dat de Britse variant van het virus circuleerde in Bergschenhoek. Er is toen direct begonnen met het testen van leerlingen, ouders en docenten van de Willibrordschool en vervolgens de scholen en BSO eromheen. Vanaf vandaag wordt begonnen met het testen van alle inwoners van Lansingerland. "Daarmee willen we drie belangrijke doelen bereiken", zegt Saskia Baas. "Dat we zicht krijgen op waar het virus circuleert, dat we goed zicht krijgen op het virus en met name de Britse variant zodat we het virus kunnen vertragen en stoppen en dat we snappen hoe de transmissie gaat. Hoe springt het virus over van kinderen naar ouders en vise versa. We hopen met deze kennis aanvullende maatregelen te kunnen adviseren met betrekking tot scholen aan de regering en het OMT. Daarom is het van groot belang dat zoveel mogelijk mensen hieraan meewerken."

Uitbraakonderzoek

De GGD werd er door het Erasmus op attent gemaakt dat er een virusuitbraak op een basisschool was. Ewout Fanoy is betrokken bij het uitbraakonderzoek. Er zijn ongeveer 750 van de 800 personen die opgeroepen zijn op het onderzoek afgekomen. Daarvan was 10% positief getest. Een klein deel daarvan bleek besmet met de Britse variant. Daarna is het onderzoek uitgebreid naar de omliggende scholen en kinderdagverblijven. Daar zijn tot nu toe 20 positief geteste gevallen bij. Er is nog niet bekend of hier de Britse variant bij zit. Naar aanleiding hiervan is besloten om de hele gemeente te laten testen, zodat men een goed beeld krijgt in welke mate het virus is verspreid. Maar ook om te kijken in welke mate de kinderen van de eerste school ziek zijn geworden. Klachten lijken relatief mild, maar er zijn wel behoorlijk wat kinderen met klachten gemeld. De analyses moeten de komende dagen goed bekeken worden. Met deze input kan het landelijke OMT mogelijk bepalen wat er bij de scholen over een aantal weken weer mogelijk is.

Kinderen

"Met dit onderzoek kunnen we heel veel meer testen dan tot nu toe", zegt Marion Koopmans. "Juist daar waar de circulatie van het virus hoog is en moeilijk onder controle te krijgen. We hopen door dit onderzoek beter in kaart te krijgen hoe het specifiek zit met de verspreiding door kinderen. De Britse variant geeft niet speciaal veel extra zorg, maar we zien wel dat de verspreiding sneller gaat. Daarom is het belangrijk om te weten of de verspreiding van deze variant bij kinderen anders is dan bij de eerste variant. En of het verantwoord is om de scholen weer te openen."

5.000 personen per dag

Alle inwoners van Lansingerland worden opgeroepen om zich te laten testen. De uitnodiging zal vandaag, woensdag 13 januari bij iedereen op de mat vallen. Er is een indeling gemaakt op postcodegebieden. In het schema kan men zien wanneer een afspraak gemaakt kan worden. Bij personen die positief getest worden zullen de uitslagen doorgestuurd worden naar het Erasmus MC voor extra tests om te kijken om welke variant het gaat.
Naast de XL testlocatie op Rotterdam The Hague Airport zullen op drie locaties in Lansingerland testlocaties worden gerealiseerd. In Bergschenhoek in sporthal De Ackers, Groeneweg 27a en testlocatie op parkeerplaats, in Berkel en Rodenrijs in het MFR (Multi Functioneel centrum Rodenrijs) aan de Anthuriumsingel 148 en in sporthal de Rijneveen, Rembrandlaan 40 en testlocatie op de parkeerplaats, in Bleiswijk. De locaties zijn geopend van 8.30 tot 16.30 uur (RTHA tot 16.00 uur). Alle locaties zijn ook in het weekend open. Door deze opschaling van het aantal testlocaties is het mogelijk om 5.000 personen per dag te testen. Dit houdt in dat iedereen binnen twee weken getest kan zijn. De mensen die in het eerdere uitbraakonderzoek getest zijn hoeven zich niet weer te laten testen, tenzij er natuurlijk klachten zijn ontstaan.

Testen kinderen

Kinderen worden in principe op dezelfde manier getest als volwassenen. Natuurlijk gaat dit wel op een kindvriendelijke manier, waarbij de kinderen een dapperheidsdiploma en een knuffel krijgen als het testen goed gaat. Mocht het niet op de normale manier lukken dan kunnen kinderen ook via een speekseltest getest worden. Hierbij krijgen kinderen sabbelwatten waar ze tien minuten op moeten kauwen.

Zie voor meer informatie de website van de gemeente www.lansingerland.nl.