Bibliotheek Oostland en speelotheek De Vlieger:

Op zoek naar helpende handen

Bergschenhoek – Zomaar een druilerige maandagmorgen in Jeugdpunt Driesprong in Bergschenhoek. In de vestiging van Bibliotheek Oostland aan het Landmeterplein – min of meer verstopt achter de basisscholen OBS Groenehoek, CBS de Acker en RKBS Willibrord – heerst een gezellige drukte. Terwijl een van de vrijwilligsters het computersysteem voedt met informatie over de uit te lenen boeken, wacht een rij jongens en meisjes geduldig op hun beurt.

Arie van Driel

Wat opvalt is hun boekkeuze. De jongens gaan voor Het leven van een loser. De voorkeur van de meisjes gaat onder andere uit naar Dagboek van een muts. Beide series passen bij de doelgroep van Driesprong: in de leeftijd van de basisschoolscholier. Het leven van een loser is een geïllustreerde humoristische boekenserie voor de jeugd vanaf negen jaar van de Amerikaanse schrijver, striptekenaar en computerspellenontwerper Jeff Kinney. Dagboek van een muts is een supergrappige kinderboekenserie, geschreven en geïllustreerd door de Amerikaanse schrijfster Rachel Renée Russel.

Vrijwilligsters

Désirée Hazekamp en Alia Pappot kennen ambtshalve de inhoud van beide series. Désirée is vestigingsmanager van de vestiging Berkel en Rodenrijs en van de Jeugdpunten Driesprong in Bergschenhoek en Triangel in Delfgauw. Alia is één van de drie vrijwilligsters in het Jeugdpunt Driesprong. Als het aan hen ligt, komen er daar op de locatie aan het Landmeterplein op de openingsdagen maandag (15.00-17.00 uur), woensdag (12.00-16.00 uur) en zaterdag (10.00-12.00 uur) op korte termijn minimaal twee vrijwilligers (m/v) bij.
Die prangende wens geldt overigens voor alle vestigingen van Bibliotheek Oostland in Lansingerland. De service aan de leden was al groot. Door de coronapandemie is daar nu ook een bezorgdienst bijgekomen. Leden kunnen vanuit huis via de website van de bibliotheek boeken reserveren. Vervolgens wordt de bestelling door een vrijwilliger op het gemelde adres afgeleverd als de klant door corona niet in staat is om naar de bibliotheek te komen. De teruggebrachte boeken moeten vierentwintig uur in quarantaine.

Invulling

Het leuke aan het werken als vrijwilliger in een bibliotheek: je kunt er, naast het takenpakket, je eigen invulling aangeven. Kortom, interactie met de bezoekers dus. In het Jeugdpunt zijn dat overigens niet alleen leerlingen van basisscholen. Er staan ook jeugdboeken voor de oudere jeugd en titels voor volwassenen.
Alia: "Als vrijwilliger heb ik gemerkt dat je aan dit werk heel goed zelf een eigen invulling kan geven. In de praktijk wordt het dan meer dan alleen boeken uitlenen, innemen en opruimen. Ik help bijvoorbeeld bij het uitzoeken van een geschikt boek. Wanneer er hier iemand komt met een lijstje met titels voor het maken van een spreekbeurt, dan help ik niet alleen met zoeken naar de gewenste boeken, maar ik maak ook een foto van het lijstje. Staan daar uitgaven op die wij hier niet hebben staan, dan kijk ik in overleg met het jeugdteam of er een mogelijkheid is dat het boek er komt.”
Het mooiste compliment tot nog toe kreeg Alia van een autistische jongen voor wie ze een boek had geselecteerd wat bij zijn beperking aansloot: 'Goed boek, mevrouw'. Hoe warm en dankbaar kan het werken als vrijwilliger in een bibliotheek zijn.

Zelfredzaam

Désirée: “Onze wens is om ons team in Lansingerland met minimaal twee vrijwilligers uit te breiden. Zoveel zijn er nodig om bijvoorbeeld de lege plek van iemand die door welke omstandigheden dan ook wegvalt, op te kunnen vullen. Mensen die zich aanmelden, worden ingewerkt. Een van de taken is om de klant te helpen, zeg maar zelfredzaam te maken met het systeem. Je zet als vrijwilliger boeken terug, houdt de bibliotheek netjes en helpt de klant het boek vinden dat hij of zij zoekt. Je werkt in je eigen tempo. Wat vandaag niet af is, wordt de volgende keer afgemaakt. Wil je een keer in de week komen? Of misschien om de week een keertje komen helpen? Dan zijn wij daar superblij mee. Alleen betekent vrijwillig niet vrijblijvend."
Naast de vestigingen van Bibliotheek Oostland in Lansingerland, zoekt ook Speelotheek De Vlieger in Bleiswijk, onderdeel van de bibliotheek, extra handen. Désirée: “De rol van de vrijwilligster in De Vlieger is anders dan die van een gastvrouw als Alia in de bibliotheek. Het gaat hier verder dan het uitlenen van speelgoed. Je kijkt ook wat er moet worden aangeschaft. Teruggebracht speelgoed controleer je of er niets kapot is en maak je vervolgens schoon. Feitelijk doe je alles wat er rondom een speelotheek komt kijken.”
Kortom, voor wie als ouder zelf jonge kinderen heeft, is dit een prima vrijetijdsbesteding.

Belangstelling

Voor wie belangstelling heeft om als vrijwilliger (m/v) in de vestigingen van Bibliotheek Oostland in Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs en in Speelotheek De Vlieger in Bleiswijk aan de slag te gaan, kan zich aanmelden via het contactformulier op de website van de bibliotheek, www.bibliotheekoostland.nl, of via een email naar d.hazekamp@bibliotheekoostland.nl.