Repair Café Lansingerland: samen werken aan duurzaamheid

Bergschenhoek - Repair Café Lansingerland begint al aardig vorm te krijgen. Na de introductie eerder dit jaar, volgde vorige week woensdag in De Smitshoek in Bergschenhoek een eerste informatieavond voor kandidaat-vrijwilligers. Zeventien mensen hadden zich daarvoor aangemeld. Vijftien van hen verlieten na afloop als vrijwilliger de nieuwe locatie van het Repair Café.

Arie van Driel

Zo´n twee jaar geleden zag Douwe Visser op televisie een uitzending over een Repair Café. Hij zat meteen op het puntje van zijn stoel. "Zoiets zouden we hier in Lansingerland ook moeten hebben, dacht ik toen. Niet wetende dat er op dat moment al iemand het initiatief had genomen om een dergelijke café op te zetten."
Die iemand bleek Klaas Jan Huberts van Pand 58 te zijn; een stichting die ruimte biedt aan ontmoeting en kleinschalige activiteiten, zoals JopHulpMaatje. Beiden besloten tot samenwerking.

3 oktober

Vooralsnog is het Repair Café een keer in de maand open. Het eerste café staat voor zaterdag 3 oktober gepland. Tussen 9.30 en 12.30 uur kunnen mensen hun kapotte ´producten´ laten repareren door de dan op de locatie aanwezige reparateurs. Men kan er terecht voor de reparatie van onder meer kleding, (klein-)meubels, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed. Zeg maar, huis-, tuin- en keukenklussen. Gereedschappen en materialen die daarvoor nodig zijn, zijn op de locatie aanwezig. Mochten er onderdelen moeten worden besteld, dan is dat voor rekening van de eigenaar van het kapotte artikel.
Visser: "Het is overigens niet de bedoeling dat mensen tijdens de reparatie even boodschappen of wat dan ook, gaan doen. Zij doen het samen met onze vrijwilligers. Eén van onze kernwoorden is niet voor niets: samen! Sociale contacten opbouwen via het samendoen is voor ons essentieel."

Bewust

"In Nederland gooien wij ontzettend veel weg. De milieustraat in Lansingerland is daar een goed voorbeeld van. Daar staan containers vol met kapotte elektrische apparatuur. Terwijl mensen zich ervan bewust moeten worden om dingen die niet meer werken, niet weg te doen maar een tweede leven te geven. Het concept repareren is aan het vervagen, zit niet meer in deze generatie. Die redeneert zo van: 'Oh, kapot. Koop morgen wel een nieuwe'. Daar willen we verandering in brengen. Samen werken aan duurzaamheid. Weggooien? Mooi niet! In ons café gebeurt dat op kleine schaal, dus zetten we elke keer een stapje. Maar ook die helpen om dingen uiteindelijk te verbeteren."

Essentieel is ook de kennis van de reparateurs. Tijdens de informatieavond bleek dat wel goed te zitten. In het café gaat het overigens niet alleen om vakbekwame reparateurs. Vrijwilligers kunnen ook in de rol van gastheer of gastvrouw kruipen. Als coördinator de agenda en het vrijwilligersschema bijhouden. Of als facilitair beheerder die opent en sluit en het gereedschap klaar zet. Communicatiemedewerker. Visser: "En natuurlijk ambassadeurs. Maar dat zijn in feite al onze medewerkers, welke dankbare taak je ook vervult."

Waarde

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het Repair Café een vaste waarde wordt in Lansingerland. Visser: "De drempel is in elk geval laag, de vlag hangt uit en de deur staat open. Ook voor wie niets te repareren heeft, maar op zoek is naar een moment van gezelligheid."
Voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger: rclansingerland@gmail.com of kijk op de Facebookpagina: RepairCafeansingerland .