Oostelijke randweg ontsluit kassengebied tussen Pijnacker en Berkel

Oostland – Drie lokale ondernemers werden donderdag 16 juli uitgenodigd de officiële opening te verrichten van de nieuw aangelegde Zijdeweg die het kassengebied tussen Pijnacker en Berkel ontsluit. Het verlengde van deze weg – eveneens splinternieuw – is de Verlengde Hoogseweg die uitkomt op de Kleihoogt en de bezoekers van de daar aangelegde nieuwe manege een korte route biedt vanaf de Kleihoogt, zodat zo veel mogelijk (zwaar) verkeer geweerd kan worden uit de woonwijken.

Trees Borkus-Henskens

De drie ondernemers werden tijdens de opening terzijde gestaan door gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Ilona Jensen. Samen met hun gasten van die ochtend wandelden ze naar de plek waar de opening zou plaatsvinden en waar inmiddels de rode loper was uitgerold.

Breed gedragen

In 2009 reeds werd er al gesproken over de aanleg van deze weg, waarna in 2011 de afspraken over de invulling volgden. Het was niet alleen belangrijk het vrachtverkeer uit de woonwijken te weren, maar ook het glastuinbouwgebied FES-Oostland beter te ontsluiten en de nieuwe manege (na een samengaan van het Blauw Gele Vendel uit Pijnacker en de Oldenbarneveltruiters uit Lansingerland en de afspraken die toen werden gemaakt) ook vanuit Berkel en Rodenrijs goed toegankelijk te maken.
“Er is hard doorgewerkt,” constateerde gedeputeerde Floor Vermeulen. “Behalve dat we Pijnacker beter aansluiten op het regionale wegennetwerk verstevigen we ook het ecologische netwerk in de regio met een drassig natuurgebied langs de nieuwe Zijdeweg en de duurzame N470. Het groot onderhoud aan deze provinciale weg is dit najaar afgerond, waarna de N470 over de volledige 17 kilometer de meest duurzame weg van Nederland zal zijn.”

Herstructurering

Naast de beide gemeentes hebben de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en provincie Zuid-Holland met subsidies bijgedragen aan de weg en de groene omgeving. Een aanleg met een lange adem die gefaseerd werd uitgevoerd. “Een indrukwekkend project,” was de wethouder het met de gedeputeerde eens.
Nu wacht een volgend fiks karwei dat enkele jaren geleden reeds van start ging en waar deze ontsluiting een goede impuls in geeft; het verder ontwikkelen van het FES-Oostland glastuinbouwgebied tot een sterk gebied. Nu zitten er nog te veel versnipperde stukjes tussen en bovendien belanghebbenden die eigenlijk niet passen in een aaneengesloten en sterk tuinbouwgebied. Alleen met verkavelen en herstructureren zal het gebied kunnen uitgroeien tot een stevig, eigentijds glastuinbouwgebied dat ook voor nieuwe glastuinbouwbedrijven aantrekkelijk kan worden.
Naast de nieuwe wegen zal ook het laatste deel van het fietspad nog worden aangelegd dat in 2028 gereed moet zijn en dan een mooie fietsroute biedt vanaf Zoetermeer via Berkel, Pijnacker naar Delft.