Steeds meer jonge mensen met huidkanker

Zonlicht is gezond. Door zonlicht maakt onze huid vitamine D aan. En dit is onder andere goed voor onze botten, maar ook voor andere orgaansystemen. De zon vermijden is dus geen optie, wel belangrijk is om uw huid goed te beschermen. Want (teveel) zonlicht kan ook gevaarlijk zijn.

Zonlicht

Zon is heerlijk, mensen voelen zich er lekkerder bij en krijgen bovendien een ‘gezond bruin kleurtje’. Zonder de zon is er zelfs geen leven mogelijk op aarde. Teveel zonlicht is echter schadelijk voor uw huid. Uw huid kan sneller verouderen en in het ergste geval treden beschadigingen op die leiden tot huidkanker.

Huidkanker

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt, neemt jaarlijks toe. Het betreft voornamelijk oudere mensen; meer dan 95% is ouder dan veertig jaar. Toch zien wij een geleidelijke verschuiving naar een jongere leeftijd. De basis van de kans op het krijgen van huidkanker wordt namelijk al op jonge leeftijd gelegd. Dit niet alleen door onbeschermd zonnen, maar ook door buitenrecreatie en sporten.

Behandeling

Een basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Dit is een kwaadaardige tumor aan de oppervlakte van uw huid en is goed te behandelen in het ziekenhuis. Aangezien uitzaaiingen nauwelijks voorkomen, snijdt de dermatoloog (huidarts) de moedervlek weg.
De polikliniek Dermatologie in het Sint Franciscus Gasthuis heeft wekelijks inloopspreekuren waar u na verwijzing van uw huisarts terecht kunt voor een beoordeling van eventueel verdachte huidafwijkingen.

Zonbescherming

Als u de zon in gaat, is het belangrijk dat u een uur van tevoren uw huid insmeert met een goede zonbeschermende crème. Gebruik factor 20 of hoger. Nog beter is een watervaste crème, aangezien deze het beste hecht aan uw huid. Smeer u iedere twee uur in. Vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur, want dan is deze op zijn krachtigst. Ga dan heerlijk lunchen in de schaduw. Of doe een siësta (middagdutje).

Fijne zomer!

Informatie: www.franciscus.nl/dermatologie .