College staat tijdelijke vergroting van de terrassen voor de horeca toe

Lansingerland – Politieke partijen oefenden in de extra commissievergadering Algemeen Bestuur op maandag 18 mei jl. druk uit op wethouder Kathy Arends om de horeca tijdelijk meer terrasruimte te geven als ze daarvoor een verzoek indienen en dat binnen een paar dagen - zo mogelijk vóór 1 juni - èn ruimhartig te regelen. Het college gaf onder voorwaarden gehoor aan de oproep.

Freek J. Zijlstra

Cafés en restaurants mogen vanaf 1 juni aanstaande binnen maximaal dertig bezoekers ontvangen. Gasten moeten wel plaatsnemen aan een tafeltje waarbij de anderhalve meter afstand tot medebezoekers in acht kan worden genomen. Voor terrassen buiten de horecagelegenheid geldt geen maximum aantal bezoekers, maar blijft nog steeds de anderhalve meter afstand en zijn tafeltjes verplicht. Huisgenoten mogen wel dichter bij elkaar zitten.

Urgentie

Op vrijdag 8 mei jl. stelde Marjolein Gielis (Leefbaar 3B) al schriftelijke vragen aan het college van b. en w. over de mogelijkheid om zolang de anderhalve meter maatregel geldt, de horecagelegenheid te bieden hun terrassen te vergroten. Gielis stelde dat horecagelegenheden ongenadig hard getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus en de gevolgde lockdown. Met een grotere terrasruimte is het gemakkelijker om afstand van elkaar te houden en kan een horecaondernemer wellicht net iets meer omzet genereren.
Gielis vroeg het college bij een aanvraag voor uitbreiding van een terras daar soepel en snel mee om te gaan (kan het binnen enkele dagen geregeld worden?) en daar geen extra leges of huur voor te vragen. Zouden deze bijzondere omstandigheden ook van toepassing kunnen zijn voor terrassen bij sport- of andere verenigingen?
Ter vergadering voegde Petrine van Olst er nog nadrukkelijk aan toe dat de Lansingelander in de eigen woonplaats ‘een terrasje moet kunnen pikken’ zodat de plaatselijke economie gesteund wordt en het coronavirus niet onnodig verspreid wordt. Ineke den Heijer (D66) wees op de urgentie; versoepeling van de maatregel kan voor een aantal ondernemers niet snel genoeg gaan, nu het water aan de lippen staat.
Wethouder Kathy Arends gaf aan dat het college voornemens is ruimhartig met aanvragen om te gaan. Maar uiteraard binnen de kaders van veiligheid en bereikbaarheid. Dan wordt maatwerk toegepast daar waar dat wenselijk is en zal een versnelde procedure in gang worden gezet. De versoepeling geldt inderdaad ook voor terrassen van ijssalons en sportaccommodaties. Een versnelde procedure houdt volgens wethouder Arends concreet het terugbrengen van zes naar twee weken in. Ze voorziet een dertigtal aanvragen en zorgvuldigheid bij de afhandeling vraagt nu eenmaal om tijd.

Besluit van het college

Op woensdag 20 mei jl. stuurde het college conform de toezegging van de wethouder een brief met het besluit en de voorwaarden naar de gemeenteraad. Horecaondernemers of andere ondernemers met een terras kunnen inderdaad de mogelijkheid krijgen om hun terras aansluitend aan het bestaande terras naar voren of naar de zijkant uit te breiden met maximaal dezelfde omvang.
De regeling geldt vooralsnog tot einde 2020, om in te kunnen spelen op de landelijke maatregelen met betrekking tot de bestrijding van het coronavirus. De betreffende ondernemer is er zelf verantwoordelijk voor om aantoonbaar overeenstemming te bereiken met nabijgelegen ondernemers, pandeigenaren, en naastgelegen collega-horecaondernemers.
De gemeente stelt een aantal aanvullende regels, zoals het toestaan van eiland-terrassen, het gebruik van los terrasmeubilair identiek aan bestaand meubilair, en eisen, zoals het overleggen van een plattegrond, het aangeven van openingstijden, en de wijze waarop overleg met buren heeft plaatsgevonden. De ondernemer krijgt binnen twee weken toestemming om het terras uit te breiden door middel van een tijdelijke ontheffing drank- en horecavergunning en/of exploitatievergunning, tot einde 2020.
De regels van de landelijke overheid tijdens de coronacrisis zijn leidend. De gemeente Lansingerland faciliteert alleen extra fysieke ruimte. Bij niet naleven van de regels wordt gehandhaafd.