Op bezoek BIJ RIA

Heel Lansingerland Helpt presenteert mobiele ontmoetingsruimte

Lansingerland - Heel Lansingerland Helpt is een burgerinitiatief dat ontstond als een Facebookgroep na de uitbraak van de coronacrisis. Om praktische hulpvragen en concreet aanbod van inwoners van Lansingerland samen te brengen en om elkaar te ondersteunen. Inmiddels zijn er meer dan 2700 leden in deze groep.

Trees Borkus-Henskens

“Aannemer René de Jong uit Bleiswijk was een van de Lansingerlanders die zijn hulp aanbood,” verwijst een van de initiatiefnemers van de Facebookgroep Ingrid de Groen naar de man die meteen aan de slag ging toen er een spontaan idee werd geopperd. Dat idee ‘wat zou het leuk zijn als mensen die de hele dag binnen zitten en geen bezoek mogen ontvangen in deze coronatijd toch bezoek krijgen; niet binnen, maar in een verrijdbare wagen die voor de deur van hun huis geparkeerd kan worden’ werd concreet.

Mobiel

René ging op zoek en vond het adres van een pipowagen die te koop stond. Hij reisde ervoor naar Brabant, maar op datzelfde adres zag hij ook een paardentrailer staan. Die werd het, want die was eveneens te koop. Terug in Bleiswijk werd de trailer compleet verbouwd en vergroot en geschikt gemaakt als mobiele ontmoetingsruimte. Met aan de achterkant een entree, inclusief een opgang voor rolstoelgebruikers en aan de zijkant een aparte entree voor bezoek. Aan beide zijden kwamen één of twee stoelen. In het midden van de ontmoetingsruimte is een glazen wand geplaatst waardoor je elkaar kunt zien. Met behulp van een intercom kun je elkaar goed spreken. Alles wordt conform RIVM-richtlijnen schoongehouden. Deze mobiele ontmoetingsruimte kreeg de naam BIJ RIA, genoemd naar en als eerbetoon aan de moeder van René, die onlangs op eerste paasdag overleed. Op 5 mei was de kar gereed en kon hij op afspraak naar het eerste adres gereden worden.

Mooie reacties

Inmiddels heeft de mobiele ontmoetingsruimte al op veel verschillende plekken gestaan. “Het is natuurlijk het beste als meerdere mensen er gebruik van kunnen maken en daarom stonden we al onder andere bij De Nieuwe Lansingh, De Rozenhoek, De Handpalm en bij Berckendael. Maar ook voor een appartementengebouw of in een straat kunnen we komen om bezoeken te arrangeren BIJ RIA.
René, die zelf de wagen overal heenrijdt en weer ophaalt, heeft inmiddels ervaren: “Het is echt leuk en je doet het voor een glimlach. De wagen wordt helemaal compleet voor de deur neergezet: met schoonmaakartikelen, een kluisje en luchtverversing. Na elke afspraak wordt alles binnen schoongemaakt, waarna de volgende aan de beurt is. Iedereen die belangstelling heeft kan mailen (met een telefoonnummer erbij om makkelijker een afspraak in te plannen) naar heellansingerlandhelpt@gmail.com waarna het bezoek wordt ingepland.
De bezoeken leveren leuke reacties op. Zoals op Moederdag van een van de kinderen die met haar moeder BIJ RIA zat. “Wat leuk om zo veel meer contact met haar te hebben dan via het raam of een hek. Bedankt voor jullie inspanning en veel succes met alle inzet,” was er daar een van. Vorige week stond BIJ RIA voor het pand van de Nieuwe Lansingh. Annie Brussee kreeg als eerste die ochtend bezoek. Heleen Lamens komt af en toe bij haar thuis op bezoek en kwam nu bij haar langs in de ontmoetingsruimte. “Annie bleef maar rondkijken en begreep niet helemaal waarom we BIJ RIA zaten. Ze vond het wel gezellig, maar zo’n eerste keer wat onwennig. Ze voelde steeds met haar hand aan het scherm en na een kwartier wilde ze weer terug naar haar kamer. “Want ik krijg visite.”
Alles rond BIJ RIA is kosteloos. En mag iedereen weer thuis bezoek ontvangen, dan zet René de voormalige paardentrailer in als transportmiddel voor zijn bedrijf.

Saamhorigheid

Heel Lansingerland Helpt kent de grote kracht van saamhorigheid. Want in de achterliggende weken is een reeks van acties langs gekomen; spontaan en door heel veel verschillende mensen zowel aangedragen als uitgevoerd. Tasjes rond bij senioren, planten en bloemen, fruitmanden, puzzelboekjes erbij, er ontstaat van alles en er gebeurt achter de schermen heel veel. Bezoeken aan mensen die hun partner hebben verloren aan corona, een bloemetje, een kaartje, heel veel mooie, leuke en kleine initiatieven van de een voor de ander. Waarbij spontane belangstelling en aandacht voor de ander in deze tijd centraal staat; in hulpvraag en aanbod.