Lieve Oma

Deze is voor u. Een ode aan mijn oma, aan haar leven en voorbeeld die zij was. Tijdens de Spaanse griep zag u het levenslicht. In een periode waar bijna 30 miljoen mensen stierven door deze pandemie, nog maar kort na een dodelijke Eerste Wereldoorlog leerde u als peuter lopen. Opgegroeid in armoede en crisisjaren. Verliefd en getrouwd vlak voor de volgende oorlog. Tijdens de romantische eerste huwelijksjaren leefde u jaren in een soort ‘avondklok-quarantaine’. Alle tijd voor elkaar, jazeker maar u was ook gericht op de onderdrukten en gebruikte uw huis als onderduikadres. Niks geen angst. U werd gezegend met veel zwangerschappen. Naast blijdschap gaf dat ook verdriet. Een paar keer bracht u een kind naar het graf. Waaronder een lieve zoon van 17. Dat wil je als ouder niet meemaken. U had alle redenen om verbitterd te raken en het uit te schreeuwen: God waar bent u? U riep misschien wel, maar verbitterd werd u niet.
Integendeel, uw motto was: wat de toekomst brengen moge, mij geleid Des Heren hand. U runde naast een druk gezin een winkel en samen met uw lieve man een groentebedrijf. U klaagde niet, u had geen psycholoog, geen personal coach, burn-out of behoefte aan een sabbatical.
U was een super oma: altijd tijd voor uw kinderen en kleinkinderen. Altijd een open deur en open armen. Toen opa ziek werd was u er voor hem. Toen opa er niet meer was zag u uit naar de dag dat u hem weer zou zien in de hemel. Een eeuwige en mooie kroon zeer schoon wacht ons daar! Een Kroon die alles overwonnen heeft, ook Corona, de valse kroon. Mijn kinderen wens ik ook zo’n dappere oma toe. Een oma die leefde met de dag, van aanpakken hield en niet bang was voor de dag van morgen. Gelukkig lijkt mijn moeder veel op mijn oma, zodat mijn kinderen ook kunnen zeggen later, wat ik nu tegen mijn oma zeg:
Lieve oma wat ben ik blij u gekend te hebben. U was veel gewend en niet verwend en tot het einde toe was u met God als Vader en Redder intiem bekend. Dan ben ik, dan zijn wij nog maar weinig gewend, teveel verwend en te weinig met God bekend. Lieve allemaal, juist nu is het moment om op zoek te gaan naar de God van mijn en misschien ook wel jouw oma. Doe het voor alle oma’s die er nu niet meer zien, maar vooral: Doe het voor jezelf en je geliefden! Lieve oma, tot ziens en dikke knuffel aan opa!

Martin van Beelen
Lid van de Evangelische Gemeente De Driehoek, Bleiswijk