Mijn liefste en ik zijn aan het begin van 2020 in Bleiswijk komen wonen. En dat is niet zomaar. We ontdekten eind vorig jaar dat hier een prachtig gebied op steenworp afstand is, waar we heerlijk kunnen wandelen, fietsen en genieten van de natuur. De zogeheten Rottemeren zijn werkelijk een uniek stuk natuurschoon. De vriendelijkheid van de mensen in onze nieuwe omgeving is ook nog eens als een warm bad.
Enfin. Vorige week zat ik op een middag heerlijk in het zonnetje op ons nieuwe balkonnetje bij te komen van een fietstochtje langs de Rotte. Onder het genot van een vers gezet kopje koffie sloeg ik De Heraut open. Mijn oog viel vrijwel direct op een artikel over een petitie, die een jongen uit Amsterdam (?) is gestart. Voor de aanleg van een Metrotraject van Rotterdam naar Zoetermeer, langs de Rotte en Bleiswijk. Hier mag u gerust uw wenkbrauwen fronsen.
Ik herontdekte dat ik een verkeerd keelgat heb, want daar schoot dit bericht subiet in. Hoe haalt iemand het zijn hoofd om één van de belangrijkste reden voor ons om in Bleiswijk te gaan wonen op te offeren aan nota bene een metrolijn.
Het eeuwenoude veenriviertje de Rotte is de ruggengraat van recreatiegebied de Rottemeren: een mozaïek van bossen en waterplassen aan de rand van Rotterdam, aldus staatsbosbeheer. Een parel in ons groene Hart.
In dit gebied wonen o.a. de kleine karekiet, aalscholver, woudaap, ganzensoorten, rietzanger, kuifeend, krakeend, wilde eend, roerdomp, bruine kiekendief, fuut, blauwborst, visdiefje en nog vele andere. En dat is slechts een deel van de vele vogelsoorten. Er is een scala van plantensoorten, allerlei soorten knaagdieren en ga zo maar door.
Trouwens. Na een recent onderzoek van de Vogelbescherming Nederland en Sovon is dit gebied op de lijst gezet van gebieden in Nederland die van groot, internationaal belang zijn voor vogels, de zogenaamde Important Bird and Biodiversity Areas (IBA’s). Dus.
Ik teken de petitie niet. Punt uit.

Antoine De Rop
Bleiswijk