‘Als VNO-NCW Oostland willen we juist in deze tijd dicht bij de ondernemer staan’

Berkel en Rodenrijs – “Het leek allemaal ver weg; iets in China. De meesten hadden nog nooit van Wuhan gehoord, de plaats waar voor het eerst het virus opdook. Maar toen we berichten uit landen als Italië en Oostenrijk kregen die vergaande maatregelen troffen kwam het wel erg dichtbij,” kijkt voorzitter VNO-NCW Oostland Gijs van der Helm op de komst van het coronavirus terug.

Trees Borkus-Henskens

"Ruim vier weken geleden werden er ook bij ons bedrijf maatregelen getroffen. Zo hebben wij toen besloten dat activiteiten die niet direct noodzakelijk zijn voor onze bedrijfsactiviteiten even on-hold werden gezet. Dit leverde toen nog verbaasde gezichten op.”
Naarmate de weken verstreken gingen de scholen dicht, horeca moest dicht, thuiswerken werd ‘gewoon’, onder andere de sierteelt, horeca en retail hadden ineens geen inkomsten meer; het is allemaal superhard gegaan en er vielen megaklappen. Van veel ondernemers hoorde ik ‘Op een kredietcrisis kun je anticiperen, maar niet op dit!’. Alles wordt gesloten of geannuleerd en je ziet de omzet voor een paar maanden verdwijnen. Plus de onzekerheid; gaat het een paar weken of een paar maanden duren, wordt uitstel afstel; daar vallen de klappen!”

Pakket

Naast de horeca is de sierteeltsector – een grote sector hier in het Oostland – zwaar getroffen. Niet alleen de glastuinbouw, maar ook alle bedrijven die er direct of indirect aan gerelateerd zijn. De gewassen worden vernietigd en ook dat ligt buiten eigen bereik. Maar ook de gevolgschade is enorm, wat nu ook meer prioriteit moet krijgen. Denk maar aan huiselijk geweld, mensen die nu niet naar het ziekenhuis durven/willen, bedrijven die failliet gaan, mensen die werkloos raken, etc. “Gelukkig lag er al snel een pakket steunmaatregelen voor de ondernemers klaar, wat de overheid 10 tot 20 miljard per kwartaal kost; een mooie pleister op de wond, want die wond blijft voorlopig nog open. Het is daarom ook belangrijk dat er goede plannen worden gemaakt hoe we verantwoord en snel uit deze intelligente lockdown komen; dit zou de Nederlandse economie ook echt kunnen helpen. Als VNO-NCW hebben we een actieve lobby met veel partijen en onze landelijk voorzitter Hans de Boer, maar regionaal (ook vanuit Oostland) onderhouden we goede contacten. Zo leveren we tevens input voor beslissingen die op landelijk niveau genomen moeten worden.”

Beeldbellen

“Als VNO-NCW Oostland willen we juist in deze tijd dicht bij de ondernemer staan. Daarom zijn we gestart met een wekelijkse Meet-Up middels een videoverbinding op de vrijdagochtend 09.00 uur. Daar kunnen alle ondernemers uit het Oostland (Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp) aan deelnemen. Alles kan daarbij ter sprake komen: wat verwacht je, waar zit je mee, welke vragen zijn er, hoe zit het met de regelingen.
Belangstellenden kunnen een mail sturen naar Spek@vno-ncwwest.nl ; om mee te doen of om meer informatie. Het is een andere manier van netwerken en overleggen, maar je leert er ook van hoe makkelijk dit eigenlijk werkt en ik weet zeker dat we dit in de toekomst veel meer zullen gaan gebruiken.”