Geen Nederlandse bloemen bij Paasviering Rome

Regio - Hoofdarrangeur Paul Deckers uit Posterholt helpt al jaren mee bij het versieren van het Sint-Pietersplein in Rome waar de paus met Pasen de paaszegen Urbi en Orbi uitspreekt, maar dit jaar kan dat niet doorgaan vanwege het coronavirus.

“De ontwikkelingen omtrent het coronavirus in Italië zijn zeer ernstig. In overleg met alle betrokkenen van het project 'bloemenvoordepaus' is besloten dit jaar de bloemversiering op het Sint Pietersplein met Pasen niet door te laten gaan. Gezien het gezondheidsrisico dat een bezoek aan Italië met zich meebrengt is dit de enige juiste beslissing”, lichtte Paul Deckers zijn besluit toe. Inmiddels is bekend geworden, dat alle paasvieringen in het Vaticaan zonder publiek worden gehouden.

Anthurium

Deckers is sinds 1988 betrokken bij de versiering van het Sint-Pietersplein en ontving in 2015 een Pauselijke onderscheiding voor zijn creaties. Vanaf dat jaar kiest hij ervoor om elk jaar een hoofdbloem te gebruiken. Voor de 35e editie selecteerde Deckers de anthurium als eyecatcher, maar dit schuift door naar volgend jaar. “De voorbereidingen zijn al getroffen voor de bloemversieringen tijdens het urbi et orbi. Onderdeel van de versieringen is de keuze voor een hoofdbloem, een bloem die een hoofdrol speelt in de versiering. Dat zou dit jaar ­­de anthurium zijn, maar we schuiven alles gewoon door naar volgend jaar. Het is nu het juiste besluit om niet te gaan”, aldus Deckers.