Tekenen in het onderwijs

Delft - De historische band tussen Museum Paul Tétar van Elven en de Technische Universiteit Delft wordt zichtbaar in de tentoonstelling ‘Drawing Rooms – Tekenen in het onderwijs aan de TU Delft en haar voorlopers’, vanaf zaterdag 14 maart te zien in het museum aan de Koornmarkt 67 te Delft.

Naast zijn carrière als kunstschilder was Tétar van Elven gedurende 40 jaar als handtekenleraar in dienst van de Koninklijke Akademie en de Polytechnische School. Deze relatie tussen het museum en de Technische Universiteit Delft vormt de aanleiding voor een samenwerking die de onderwijspraktijk van Tétar van Elven en het huidige onderwijs met elkaar in verband brengt. Het tekenen als onderwijsmethode speelt hierin een verbindende rol.

Vroeger en nu

Een deel van de tentoonstelling toont objecten uit het erfgoed van de Technische Universiteit Delft, die een rol hebben gespeeld in het tekenonderwijs. Een ander deel van de tentoonstelling toont de onderwijspraktijk van nu, waarbij studenten Bouwkunde tekenen inzetten als presentatiemiddel en onderzoeksmethode. De vaste opstelling van Museum Paul Tétar van Elven biedt, behalve een interessant inkijkje in het huiselijk leven van de 19de eeuw, ook een overzicht van het oeuvre van Paul Tétar van Elven.