Hey, zullen we het samen doen?

Berkel en Rodenrijs – Twee vierdejaars studenten van de Hogeschool Rotterdam brachten vorige week een bezoekje aan basisschool De Parel aan de Westersingel in Berkel en Rodenrijs. Ze deelden er flyers uit aan de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 met het verzoek die aan hun ouders te geven. Niet zo maar een folder, maar een met een boodschap en een tip; ga samen meer bewegen als je thuis bent.

Trees Borkus-Henskens

De studenten Carolien Vreugdenhil en Janice Rahimbaks volgen de opleiding Communicatie en zijn momenteel bezig met de afronding van de minor Social Marketing die een half jaar vergt. Social Marketing is een marketingvorm waarin het niet draait om geld of naamsbekendheid, maar om het bewerkstelligen van positieve maatschappelijke of sociale veranderingen. Samen met drie andere studenten kozen zij voor dit onderwerp van de minor (specialisatie).

Keuze

“We wilden graag iets oppakken waarin gezondheid centraal stond. In eerste instantie gingen we van start met het centraal stellen van het te lang voor een beeldscherm zitten. Maar al snel bleek dat hier tot nu toe te weinig onderzoek naar is gedaan, dus verlegden we ons onderwerp naar het langdurig stilzitten. Veel kinderen komen thuis en worden dan (we richtten ons niet op sporten) ‘kampioen stilzitten’ achter de laptop, de Ipad, televisie. Dit bleek ook toen wij op het speelplein voor de school in gesprek gingen met de ouders die de kinderen kwamen halen of brengen. We stelden hen de vraag ‘Wat doet uw kind als hij of zij thuis komt?’ We zagen dat veel kinderen ondanks dat ze sporten thuis minder bewegen, ook met de komst van mobiele apparaten. Door een leuke campagne 'Hey zullen we het samen doen?' hopen we de ouders aan te sporen de kinderen meer te betrekken bij bijvoorbeeld het samen koken, fietsen of boodschappen doen.”

Samen

Samen met de kinderen van De Parel gingen Carolien en Janice in gesprek voor ze de flyer aan hen overhandigden. Daaruit bleek dat de meeste kinderen een of meerdere keren per week sporten, maar dat weegt niet op tegen de uren dat ze stilzitten op school en thuis. “Kinderen zouden meer van hun stoel af moeten komen. We stelden hen voor daar samen voor te gaan zorgen. Bijvoorbeeld door naar school te fietsen in plaats van met de auto te komen, samen de boodschappen te doen en te dragen. Je eigen kamer opruimen en stofzuigen en helpen met koken. We vertelden de leerlingen dat kinderen die veel bewegen (en sporten) zich in de klas beter kunnen concentreren en presteren, dus dat fietsen of lopen naar school is goed. Spieren zijn gemaakt om te bewegen en als dat niet gebeurt laten ze van zich horen. Door overdag voldoende te bewegen en ’s avonds niet te lang tv te kijken verbetert de slaapkwaliteit. Veel springen, rennen, vallen en dansen zorgt bovendien voor sterke botten.” De flyer bevatte niet alleen veel informatie, maar er was tevens een recept in opgenomen waar de kinderen meteen samen met een of beide ouders aan konden beginnen: spaghetti bolognese voor vier personen.

Afsluiting

Om het onderzoek/minorproject af te ronden werd de ouders gevraagd een korte enquête in te vullen www.kampioensamendoen.nl met een achttal vragen over het project en de flyer. Samen met de uitslagen hiervan, de conclusie en de evaluatie zullen de studenten een verslag maken en de minor naar verwachting positief afronden. In de hoop dat het project ouders en kinderen aanzet tot blijvende gedragsverandering en het samen bewegen een gewoonte wordt.