Gabri Urbanus matchwinnaar

TOGB krijgt pas in de laatste minuut gerechtigheid

Berkel en Rodenrijs - Wat gezien werd als een topper in de eerste klasse mocht dan qua voetbal geen hoogstaande wedstrijd zijn, ook het bezoekende DHC uit Delft, periodekampioen van de eerste ronde en lange tijd koploper, was niet bij machte de dadendrang van TOGB een halt toe te roepen. De Berkelse aanhang moest echter tot de laatste minuut wachten op het winnende doelpunt. Gabri Urbanus bracht zijn ploeg met een vrije trap de verdiende 1-0 winst.

Rien Kuyvenhoven

Urbanus die een aantal wedstrijden wegens een blessure moest missen, was weer eens belangrijk voor zijn ploeg. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de lange verdediger na afloop helemaal uit zijn dak ging zowel op het veld als in de kleedkamer. Maar ook was hij na afloop zo reëel om te stellen dat TOGB niet zijn beste wedstrijd van het seizoen had gespeeld. "Ja, natuurlijk is deze overwinning verdiend, maar we kwamen niet goed in ons spel deze wedstrijd. Ons devies is altijd druk geven vooral bij thuiswedstrijden. Dat ging op zich wel goed gezien het feit dat onze doelman (Jesper Stijnman, red.) geen wonderbaarlijke reddingen hoefde te verrichten. Maar we waren vandaag te slordig met onze eindpass. Wat die vrije trap betreft, legde ik daar mijn hele ziel en zaligheid in. Hij paste precies in het boekje wat we tijdens de trainingen doornemen als het gaat om spelhervattingen. Eigenlijk heb ik er ook helemaal niet over getwijfeld dat het niet goed zou komen. Alleen duurde het erg lang voordat de uiteindelijke beslissing viel", waarna hij zich weer in het feestgewoel stortte.

Instelling

Dat het tot de laatste minuut moest duren eer TOGB de verdiende drie punten kreeg, kon hoofdzakelijk worden toegeschreven aan de instelling waarmee de gasten uit Delft, met vier achtereenvolgende nederlagen, naar Berkel waren gekomen. Zes man op rij in de verdediging was geen uitzondering met slechts Vincent Romeijn als enig speerpunt. Het was voor TOGB de uitdaging om deze muur te slopen. En daar moet je soms ook wel wat geluk bij hebben. Bij TOGB ontbrak dit geluk toen uit een voorzet van Ian Bakker Martin La Cruz de bal via de onderkant van de lat weer in het veld zag terugkomen. "Valt zo'n doelpunt dan krijg je natuurlijk een heel andere wedstrijd te zien", wist ook TOGB-trainer Ronald Ermes na afloop. Nu bleef het ploegen en beuken richting het doel van de bezoekende, maar uitstekende sluitpost van DHC Nick Hasper. Hij verwerkte alle ballen richting zijn heiligdom perfect zodat de ruststand dubbelblank bleef.
Ermes greep na de eerste vijfenveertig minuten in door de onzichtbare Rob Gerritsma ("Ik had veel last van blaren op mijn hiel") te vervangen door Sven Paternot. Het zou het eenrichtingsverkeer nog meer voeding geven. Maar ook in de tweede helft lukte het TOGB niet om potten te breken. Natuurlijk waren er mogelijkheden voor ondermeer Glenn den Uyl die enkele goede voorzetten gaf, maar geen spitsvondige medespelers voor het doel zag. TOGB was de ploeg die een groot optisch overwicht had. Slechts in de laatste tien minuten leek DHC te beseffen dat er gescoord moest worden om met koploper TOGB mee te gaan deze competitie. Een uitbraak en een solo van de beste man bij de Delftenaren Manusi Mansanga leken tenminste ergens op. Totdat de overtreding op Martin La Cruz recht voor het doel van de gasten werd bestraft met de laatste vrije trap van de wedstrijd. Hard en laag in de benedenhoek kwam de trap van Gabri Urbanus tegen het net tot stilstand, 1-0. De vreugde van de Berkelaren kenden geen grenzen voor deze uiteindelijk verdiende winst waardoor de ploeg met vier punten voorsprong nog één wedstrijd voor de winterstop (Den Hoorn uit) te goed heeft.
In de war gezeten deze wedstrijd? Ronald Ermes: "Nee, niet echt. We kregen kansen, maar we belonen ons zelf niet. Maar zo'n ontknoping is natuurlijk een droom. Want wees nu eens eerlijk, we hebben echt niets weggegeven. En voor rust hadden we zeker één goal moeten maken, maar die bal kwam van de lat weer terug. Hoe we er nu voorstaan? Misschien kan hier wel eens iets moois van komen."