Lansingerland wordt Global Goal Gemeente

Lansingerland - Op initiatief van D66 Lansingerland omarmt de gemeente Lansingerland de 17 Duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties en sluit zich aan bij het netwerk van Global Goals Gemeenten in Nederland.

Ineke den Heijer (raadslid en fractievoorzitter D66 Lansingerland) diende tijdens de begrotingsbehandeling de motie mede namens Groenlinks en PvdA in. “Wij vinden het belangrijk dat we onze gemeente zien als onderdeel van een regio, van Nederland, en van de hele wereld. Wat we hier doen heeft niet alleen effect binnen onze gemeente grenzen, we kunnen hier ook mondiaal het verschil maken. Daarom zijn wat ons betreft deze duurzaamheidsdoelen een leidraad voor het handelen van de gemeente. Het lijkt misschien abstract, maar uiteindelijk werken die doelen ook heel concreet door in alles wat we doen; van het hijsen van de regenboogvlag, ons afvalbeleid tot het ondersteunen van het energieloket”. Ook heel veel (internationale) bedrijven werken met deze doelen en door hierdoor aan te sluiten werk je samen aan dezelfde agenda en biedt het kansen voor samenwerking.

17 doelen

De 17 doelen die zijn geformuleerd door de VN worden onderschreven door alle lidstaten inclusief Nederland. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede, volgens de VN "de grootste uitdaging van deze tijd". Verder gaan de doelen over bereikbaarheid van goed onderwijs voor iedereen, gezondheidszorg, schoon drinkwater, maar ook doelen over duurzame energie, minder ongelijkheid, gelijke behandeling van mensen, gebruik van onze grondstoffen en het aanpakken van klimaatverandering. Ook de Nederlandse gemeenten kunnen een bijdrage leveren om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen dichterbij te brengen. Daarom gaat de gemeente Lansingerland zich nu ook aansluiten bij het netwerk van Gemeenten4GlobalGoals.