In deze aflevering (213) van Heden & Verleden blikken we terug op 40 jaar Jeugdspeelweek in Bleiswijk.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Jeugdspeelweek en Huttendorp na 40 jaar nog steeds een feest!

Vijf jaar geleden zag het er slecht uit voor het voortbestaan van de Jeugdspeelweek in Bleiswijk. De organisatoren raakten hun grote schuur kwijt waarin alle spullen stonden opgeslagen, maar waar ook flink gewerkt kon worden om de voorbereidingen van de jaarlijkse speelweek vlot te laten verlopen. Maar gelukkig kwam er een oplossing en kunnen vrijwilligers en deelnemers volgende week de veertigste editie van dit unieke festijn met elkaar gaan vieren.

Mannen als Nol van der Zalm, Ben Ruiterman, Frans Kraak, John Helmendach en Paul Janssen stonden aan de wieg van de Jeugdspeelweek. Nol was in die tijd – eind zeventiger jaren – recreatief sportleider en kende veel mensen in het dorp. Zo ook de politieagenten die er werkten. Toen een van hen hem eens vroeg of hij in de zomervakantieperiode misschien iets zou kunnen organiseren voor de jeugd die niet op vakantie ging maakte hij plannen. De gemeente reageerde eveneens enthousiast op dat idee en gaf een vergoeding, waarna er op het pleintje in de Buizerdstraat spelletjes werden georganiseerd, maar ook konden de kinderen er stoepkrijten en rolschaatsen. Achter de Plevierstraat kon worden hardgelopen. Het eerste groepje vrijwilligers dat de spelletjes begeleidde bestond uit enkele vrijwilligers en een viertal politieagenten.

Verhuisd

Vanaf het eerste jaar was de doelstelling, dat de activiteiten voor elk kind toegankelijk en gratis moesten zijn en dat is ook na veertig jaar nog steeds zo. Na enkele jaren groeide het aantal deelnemers, zodat uitgekeken moest worden naar een ruimere locatie. Die werd in 1983 gevonden op een groot grasveld aan de Götzenhainsingel. Daar werden voor het eerst hutten gebouwd waar de kinderen ook in mochten slapen en wakker worden met een ontbijtje van bakker Kok en later van bakker Ammerlaan. Aan het einde van de speelweek werden de hutten afgebroken en werd het hele festijn afgesloten met het in brand steken van de grote berg hout. Duizenden kinderen genoten in de jaren die volgden van een week vol vakantieactiviteiten en het Huttendorp van zelf gebouwde hutten waarin een nachtje geslapen kon worden. Op enkele jaren na (toen werd gekozen voor de een na laatste week) altijd in de laatste week van de vakantie, vlak voor de scholen weer begonnen.

Opvolging

Nol bleef dertien jaar nauw betrokken bij het organiseren van de jeugdspeelweek die rond de tweehonderd kinderen trok en waar het hutten bouwen centraal stond. “We hoorden van ouders dat hun zoon of dochter het volgend jaar niet meer meewilde op vakantie, maar liever kwam timmeren en in hun hut slapen. Ze maakten het grootste deel van de hut zelf.” Toen hij stopte dreigde er tevens een einde te komen aan het festijn, maar in 1990 pakte een groepje Bleiswijkers het initiatief op. Het werd Stichting Jeugdspeelweek en het bestuur werd gevormd door Annelies Frijters, Joke van der Knaap, Annette Valkenburg en Maria van der Knaap. Er waren altijd mensen die meehielpen onder andere de mannen die met het hout en het bouwen van de hutten bezig waren; Jacques Valkenburg, Gert Jan van As, Ruud Molenaar, Gert de Bruin, Dick Hofman... Trouwe vrijwilligers waren onder andere Marian de Bruin, Jolanda Soetermeer, Annie Smit die tijdens de week de handen uit de mouwen staken. Ook EHBO’ers Gerard, Jannie en ook weer Ruud Molenaar waren present en het geheel werd ondersteund door de lokale ondernemers met zowel tijd als geld en goederen.

Verplaatst

Na enkele jaren moest er plaats worden gemaakt langs de Götzenhainsingel en verhuisde de Jeugdspeelweek in 1997 naar de parkeerplaats aan de Kooilaan in het recreatiegebied. De eerste jaren aan de rechterkant van de parkeerplaats en nu al weer ruim vijftien jaar aan de linkerkant tussen ’t Zeeltje en ’t Ezelsbruggetje. De week kreeg elk jaar een ander thema, zoals bijvoorbeeld een land, een stripfiguur, een sport of spel, maar ook Ik houd van Holland, Harry Potter, jungle of beestenboel. Ook het programma breidde uit met een survival, vissen, darten, curling, een steprace en een dag vol opblaas speelelementen. Bestuur en vrijwilligers wisselden elkaar af en ook kwamen er veel jongeren – die te oud werden om mee te doen – assisteren als vrijwilliger, omdat ze het nog steeds leuk vonden erbij betrokken te zijn. Na Gert Jan van As, Sjaak Deurloo en Peter Dijkshoorn is het nu Ruben Kuijper die als voorzitter de mijlpaal van 40 meeviert. Het aantal kinderen dat deelneemt groeide naar rond de vijfhonderd en een groot deel daarvan blijft slapen in de hutten die elk jaar mooier lijken te worden en waar soms hele families aan meewerken om ze mooi, maar ook waterdicht te krijgen. Vrijdagochtend begint het opruimen, waarna er al snel niets meer herinnert aan het jaarlijkse feest.

Bijzonderheden

Het jaar 1999 werd een bijzonder jaar. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de stichting werd een 100 meter lange schommel gemaakt waar 316 kinderen samen op schommelden en waar het Guinness Book of Records mee werd gehaald. Op Koninginnedag 2000 werden in Bleiswijk voor de eerste keer vrijwilligersprijzen uitgereikt. Toenmalig voorzitter Sjaak Deurloo mocht een cheque ter waarde van 1500 gulden in ontvangst nemen. In 2015 organiseerde De Ronde Tafel een groot feest, waarna de opbrengst daarvan werd verdeeld onder verschillende goede doelen. Een daarvan was de Stichting Jeugdspeelweek die een cheque van 4000 euro in ontvangst mocht nemen. Al vijf jaar zijn vrijwilligers van de Jeugdspeelweek present op zowel de braderie als de kerstmarkt om vrijwilligers en sponsoren enthousiast te maken of houden om weer te komen helpen of steunen.
Bestond het bestuur voorheen uit negen leden, inmiddels is dat teruggebracht naar vijf met elk een eigen taak: terrein, opbouw, financiën en inschrijvingen, catering en zorg voor vrijwilligers en houtvoorraad. Ze hanteren onderling een app en vormen een hecht groepje. “We hebben er ook dit jaar weer heel veel zin in; ’t is een verslaving!” heeft ook de voorzitter inmiddels ervaren.