Glastuinbouw fossielvrij nog rendabel?

Regio - Het kabinet heeft vrijdag 28 juni haar klimaatplannen voor halvering van de CO2 uitstoot in 2030 bekend gemaakt. Glastuinbouw Nederland en Kas als Energiebron gaan in gesprek met ondernemers over hoe een fossielvrije, duurzame en rendabele glastuinbouw er voor een glastuinbouwbedrijf uit kan zien. In juli worden in het gebied Oostland vier bijeenkomsten georganiseerd.

In de bijeenkomsten kan alles aan de orde komen wat speelt bij het verminderen van de CO2 uitstoot. Welke opties zijn beschikbaar om van het gas af te kunnen? Hoe pakken die technisch uit? Hoe hoog zijn de investeringen en welke subsidies zijn beschikbaar? Wat zijn de consequenties voor de teelt? Wat past goed bij het bedrijf, het gebied en waarmee kan het beste begonnen worden? Wat is aanvullend op geothermie en (rest)warmtenetten mogelijk op het vlak van energiebesparing en individuele oplossingen zoals warmte uit oppervlaktewater (aquathermie) of kaswarmtewinning? Wat zit er allemaal nog in de pijplijn aan ontwikkelingen en hoe ziet de toekomst van de WKK eruit?
Deze onderwerpen komen allemaal aan de orde in de bijeenkomsten met Aat Dijkshoorn, projectleider kennisuitwisseling fossielvrije glastuinbouw voor Kas als Energiebron bij Glastuinbouw Nederland.

In Oostland zijn vier bijeenkomsten gepland over een fossielvrije, rendabele glastuinbouw:

Donderdag 4 juli: Plantise, Irisweg 1, Bleiswijk
Dinsdag 9 juli: Koppert Biological Systems, Veilingweg 14, Berkel en Rodenrijs
Donderdag 11 juli: Harry Wubben Flowers, Langelandseweg 57, Nootdorp
Dinsdag 16 juli: Kwekerij Zuidplas BV, Van Hasseltweg 24, Moerkapelle

De bijeenkomsten zijn van 15.30 tot 17.00 uur en voor iedereen toegankelijk na aanmelding. Inloop vanaf 15.15 uur. Aanmelden kan via het aanmeldformulier tot de dag vóór de desbetreffende bijeenkomst, 17.00 uur. Er is op de locaties beperkt ruimte, dus meld u snel aan!
Kijk ook op www.glastuinbouwfossielvrij.nl.