VNO-NCW Oostland sluit het jaar 2018 feestelijk af

Berkel en Rodenrijs - VNO-NCW Oostland onder leiding van Ilone Ammerlaan sloot het jaar 2018 op feestelijke wijze af in de tuin van Muller & Co met een groot aantal leden, maar ook met een aanzienlijk aantal gastleden. Elk lid kon een (ondernemend) introducé meenemen om hem of haar kennis te laten maken met de ondernemersvereniging.

Trees Borkus-Henskens

Die introductie ging niet ongemerkt voorbij, want zowel het lid als de introducé ontvingen als verrassing een felgekleurde kersttrui waarin ze de avond konden meevieren. ‘Bring a Friend!’ werd mede daardoor een leuk succes, want alle vijftig aangeschafte truien konden worden uitgereikt.

Beleidsthema’s

Voorzitter Ilone presenteerde die avond twee belangrijke beleidsthema’s; het driejarig beleidsplan 2019 - 2021 waarin Bloeien, Boeien & Binden centraal staan en het jaarplan van 2019 dat ‘Samen versterken’ als thema meekrijgt.
“In het beleidsplan stellen wij centraal hoe wij ons netwerk de komende drie jaar gaan laten bloeien, boeien en binden. In uitvoering starten wij komend jaar met de verandering van ons netwerk; wij gaan het anders doen. Anders in uitvoering voor en door onze leden. Teamwork wordt een essentiële factor in het jaarplan van 2019, waarin we de samenwerking gaan versterken. Draagvlak creëren onder de leden, hen meenemen in de verandering en activeren. Met de huidige kennis, de aanwezige feedback en de kalender die door het bestuur is opgesteld vullen wij het jaarplan in. Het is belangrijk om de gezamenlijke transitie te communiceren en te creëren. Op deze wijze zijn de leden geïnformeerd en wordt de meerwaarde van dit plan gezien.”

Beleidsplan 2019 – 2021

“Realiseren wij ons en weten wij waarom ondernemers zich aansluiten bij een netwerkorganisatie?” stelde de voorzitter de leden de vraag. “Als ondernemer ben je binnen een netwerk op zoek naar verschillende zaken. Met deze items wordt in het jaarplan rekening gehouden; informatie halen en brengen, middelen genereren, her- en erkenning en bovendien morele steun.” Kijkend naar het jaarplan voor 2019: “Met elkaar gaan wij een gezond, boeiend en verbindend netwerk laten ontstaan. Een netwerk waar menig lid trots op is. Hoe wij dit gaan bereiken is minstens zo interessant: het betrekken van leden door te werken in teamverband. Om meer betrokkenheid van de leden te realiseren gaat het bestuur zaken anders organiseren. Er zullen werkgroepen worden gevormd om samen bijeenkomsten te organiseren. Naast de werkgroepen worden twee commissies in het leven geroepen die hun aandachtsgebied hebben voor nieuwe leden en social media. Een ander nieuw initiatief is ‘Rondje van de Zaak’. Een pilot die zich richt op aantrekken van ondernemers van bedrijventerrein Oudeland in Berkel en Rodenrijs en De Boezem in Pijnacker.
Belangrijkste doelstellingen van VNO-NCW Oostland voor 2019 zijn: groei gericht op het ondernemersbelang, groei in het aantal nieuwe VNO-NCW Oostland leden, inzetten op ledenbehoud en consolidatie van leden, grote ledenbetrokkenheid en leden verrassen (persoonlijk en algemeen).

Afscheid en welkom

Tijdens de bijeenkomst werd afscheid genomen van regiomanager Cindy Smeelen die zich in haar functie liet verrassen door de mooie bedrijven in Oostland. “Die zijn over het algemeen veel te bescheiden,” was haar overtuiging. Ferry van Buijtene nam afscheid als bestuurslid en wist: “Tijdens mijn bestuursperiode ben ik als persoon gegroeid, deuren zijn geopend en ik heb heel veel mooie bedrijven leren kennen.” Het bestuur bestaat nu naast voorzitter Ilone Ammerlaan (en portefeuille Greenport Westland/Oostland) uit de heren Fabian van der Horst (innovatie en economie), Marcel van Wijk (ict/innovatie), Gijs van der Helm (participatiewet/KvdH Award), Marc Houweling (logistiek.A12 Corridor), Pepijn Beliën (bedrijfsopvolging, ruimtelijke ordening), Ruud Egas (Holland Railterminal) en Nina Hoogerbrugge (Bouwpower, SOB, Lean). Monique Spek is de nieuwe regiomanager.

Kees van der Helm Award

Peter en Annigje Gille van Boerderij Het Lansingerland werden de winnaar van de Kees van der Helm Award die dit jaar voor de derde keer werd uitgereikt. Andere genomineerden waren Thomas Bunnik van Bunnik Plants en Erik Rövekamp van Outdoor Valley. Als thema stond dit jaar ‘Vernieuwer: anders doen, dan je altijd al deed’ centraal. Een jury, bestaande uit Ilone Ammerlaan, Gijs en Marja van der Helm, Cor van der Wel, Michel Capitein en wethouder Albert Abee, ging opbezoek bij de drie genomineerden.
Namens de jury vertelde Gijs van der Helm: “Bij Erik krijg je het gevoel dat hij nooit ophoudt. Hij bouwde Outdoor Valley uit tot een begrip in de regio; voor verschillende doelgroepen met een variatie aan activiteiten. Hij bruist nog van de ideeën. Zoals het uitzetten van een ATB route van 50 km, sporten vanuit de stad naar Outdoor Valley, het aanleggen van een tokkelbaan, het aanpakken van de skiberg, samen werking met BSO; hij is volop met nieuwe dingen bezig! Samen met een dertigtal medewerkers worden jaarlijks 100.000 bezoekers ontvangen.”
Over Thomas Bunnik vertelde hij: “Hij kijkt anders naar de dingen en al tijdens zijn opleiding en zijn werk wilde hij bedrijven beter maken. Die kans kreeg hij bij het familiebedrijf waar hij een jaar in rond kon lopen en alles aanpakte wat gedaan moest worden en een ander vaak niet leuk vond. Hij gaf z’n ogen goed de kost en maakte keuzes in de interne organisatie. Er kwamen eigen organisatieteams die meer vrijheid kregen om met nieuwe ideeën aan de slag te gaan. Thomas durfde zijn visie te delen met anderen en toonde lef.”
De winnaars werden Peter en Annigje Gille: voor de eerste keer – na Robèr Willems in 2016 en Peter Duijvestijn in 2017 – een duo. “Zij gingen in 2004 van start met een nieuwe boerderij, een kinderdagverblijf en groeiden verder met een landenwinkel, trouw- en vergaderlocatie, lunchroom, camping, maïsdoolhof en kerstpakkettenleverancier. Zij zijn heel open over alle zaken en werken inmiddels met 45 medewerkers, waaronder medewerkers die komen in de dagbesteding. We hebben respect voor de manier waarop zij werken.”
In zijn dankwoord wist Peter: “We doen het samen in openheid naar elkaar. We werken vanuit ons hart en zijn blij ook aan de volgende generatie mooie dingen te kunnen doorgeven en daar vormt ons bedrijf een onderdeel van.”

Het thema voor de Kees van der Helm Award 2019 werd meteen bekend gemaakt: Thechnologische innovator.