Centrum voor Levensvragen helpt bij ingrijpende gebeurtenissen

Lansingerland - Levensvragen kunnen ontstaan als het leven niet meer vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld door ziekte, trauma, verlies, naderende dood of bij gebeurtenissen zoals geboorte, relatievorming, beperking, opsluiting, uitzending en overgangsmomenten. Het kunnen alledaagse vragen zijn (wat maakt voor iemand de dag de moeite waard, waar 'doet iemand het voor?) of grote vragen naar de zin en de bedoeling van het leven. Soms is er behoefte aan een persoonlijk gesprek. En dat kan bij het Centrum voor Levensvragen.

Ingrijpende gebeurtenissen kunnen vragen oproepen zoals 'Waarom overkomt dit mij?', 'Wat betekent dit voor mij?', 'Welke keuze moet ik maken?', 'Wie ben ik nog?', 'Hoe kan ik verder?' of 'Hoe mag ik terugkijken op mijn leven?'.
Op levensvragen is niet altijd meteen een antwoord te geven. Daarom worden ze ook wel ‘trage vragen‘ genoemd. Het zijn vragen waar men tijd voor moet nemen om over na te denken, die reflectie vergen. Soms liggen levensvragen verborgen onder gevoelens van boosheid, angst en verdriet, of ze liggen verscholen onder lichamelijke en/of psychische klachten.
Het kan fijn zijn om over zulke vragen met een groep anderen te praten in een ongedwongen sfeer bijvoorbeeld bij een lunch of tijdens een groepsbijeenkomst. Soms is er juist behoefte aan persoonlijke gesprekken met iemand die speciaal voor u komt.

Luisteren

De geestelijk verzorgers die bij het Centrum werken komen bij u thuis, luisteren naar u en helpen bij het zoeken om een weg te vinden in omgaan met wat er op u afkomt. Laagdrempelig met een brede blik en ervaring. Op de site van het Centrum voor Levensvragen van Rotterdam e.o. is van hen allen hun profiel en specialisatie te lezen. Ze zijn ook rechtstreeks te benaderen om een ontmoeting af te spreken.
In Lansingerland worden al veel mensen individueel bezocht. Daarnaast zijn er samenwerkingsvormen met ondere andere Welzijn Lansingerland, Kwadraad en de casemanagers van de Vierstroom.
Dat krijgt vorm in bijvoorbeeld een groep voor mensen die elkaar ontmoeten gedurende meerdere maanden om te leren omgaan met verlies, een groep voor mantelzorgers en voor casemanagers.

Gratis

Aan de gesprekken zijn geen kosten verbonden. Het wordt bekostigd door de overheid.
De doelgroep zijn: mensen van 50 jaar en ouder, mensen die men omschrijft als palliatief en hun naasten, en mensen met een ernstig ziek kind.
In Lansingerland wordt vooral met drie geestelijk verzorgers gewerkt. Neem gerust contact met hen op:
- Iris Neeleman, tel. 06 - 10658874
- Annechien Oldersma, tel. 06 - 49272905
- Maria Boersma, tel. 06 - 86868596.