Bleizo-West:

VNO-NCW West pleit voor duurzaam bedrijventerrein en opwek windenergie

Lansingerland - In tegenstelling tot het college van b. en w. van de gemeente Lansingerland is VNO-NCW West er voorstander van Bleizo-West te ontwikkelen tot innovatief en duurzaam bedrijventerrein en een geschikte locatie voor de opwek van windenergie. In een brief roept de werkgeversorganisatie het college op af te zien van woningbouw op Bleizo-West.

De afgelopen weken reageerde het college van b. en w. van Lansingerland fel op het standpunt van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland om de haalbaarheid van windturbines op Bleizo-West te onderzoeken. De woningbouwplannen van Lansingerland zouden hiermee van de baan zijn of tenminste enorm vertraagd worden.
De gemeenten Lansingerland en Zoetermeer stelden echter, volgens VNO-NCW West, in de bestuursovereenkomst Bleizo uit 2008, dat Bleizo-West een zeer aantrekkelijke locatie voor het realiseren van nieuwe economische ontwikkelingen was. Bleizo-West biedt ruimte aan ondernemers uit Lansingerland en Zoetermeer die nu in de regio geen geschikte ruimte kunnen vinden om door te groeien. Wanneer we deze bedrijven de kans geven om te groeien op een nieuwe locatie, krijgen ook startende ondernemers een kans en kan verouderd bedrijfsvastgoed meteen worden verduurzaamd.
VNO-NCW West onderkent het belang van het bouwen van voldoende betaalbare woningen, liefst zo dicht mogelijk bij werklocaties en ontsloten door hoogwaardig openbaar vervoer. Maar bij woningbouw is er geen combinatie mogelijk met de opwek van windenergie.
Bleizo-West is verder ook uitermate geschikt om ruimte te bieden aan innovatieve bedrijven in het glastuinbouwcluster als onderdeel van het Horti Science District. Hiermee wordt invulling en uitvoering gegeven aan de visie Lansingerland Home of Horti Science. Het realiseren van deze gezamenlijke ambitie gaat niet vanzelf.
Wat betreft het eventueel plaatsen van windturbines op Bleizo-West heeft Lansingerland een unieke kans om te laten zien hoe het wel kan door de opwek van wind en zon binnen één gebied te combineren. Zo zou er op Bleizo-West een bedrijventerrein van de toekomst gecreëerd kunnen worden, groen, duurzaam en energiepositief, aldus VNO-NCW West.
Ook zou er een bedrijventerrein worden gerealiseerd dat goed bereikbaar is met openbaar vervoer. Uniek voor de regio en een grote stimulans voor het aantrekken van hoogwaardige en kennisintensieve bedrijven. Het type bedrijvigheid waar Lansingerland graag ruimte aan biedt.
De werkgeversorganisatie hoopt dat het college van b. en w. afziet van woningbouw op de locatie Bleizo-West en alsnog meewerkt aan het realiseren van een innovatief en duurzaam bedrijventerrein en de opwek van windenergie.