JAYA sambal, je moet het geproefd hebben

Het verhaal en het succes achter een oud familierecept

Bergschenhoek – De 25-jarige Coen Neirinckx, een voormalig jeugdtrainer bij BVCB en oud-medewerker van Jumbo Veltrop in Bergschenhoek, begon samen met zijn vader Paul met het maken van authentieke Indonesische sambal volgens een oud familierecept. Al snel gingen er potjes naar familie, vrienden en collega's op het werk. En iedereen gaf hetzelfde commentaar: “Joh, daar moet je iets mee doen!”.

Ruud van den Braak

Coen is er inderdaad wat mee gaan doen en het bedrijf JAYA-sauces was geboren. Wat eerst thuis in de keuken werd gedaan wordt nu in het groot aangepakt in een gehuurde professionele keukenvoorziening in Den Haag.

Waar komt de naam JAYA vandaan?

“Jaya staat in het Indonesisch voor ‘triomf’ en dat gaat terug naar mijn opa. Hij is te werk gesteld geweest aan de beruchte Birma-spoorlijn en heeft als een van de weinigen de ontberingen overleefd. Zijn vechtlust en vastberadenheid is de inspiratie geweest voor JAYA. Het recept is ook afkomstig uit de familie van mijn opa.”

Hoeveel sambal maak je per keer?

“Ik gebruik de keuken in Den Haag drie dagen per maand en dan snij, kook en bak ik kilo’s ingrediënten in een braadslee waarin 100 liter saus gemaakt kan worden. Die moet dan nog netjes in potjes of emmers gedaan worden, zodat het een verkoopbaar product is. Het is best veel werk en gelukkig helpt mijn vader ook regelmatig mee.”

Wat zijn de toekomstplannen?

“Ik wil het assortiment uitbreiden met meerdere soorten sambal, maar ook met andere gerechten uit de Indonesische keuken zoals pindasaus en lekkere boemboes. Ik ben ook bezig om een barbecue-variant te maken die echt iets toevoegt aan de bestaande ‘gewone’ barbecuesauzen. Wel moet het ambachtelijk gemaakt blijven worden en wil ik het allemaal in eigen beheer houden.”

Kan ik het ook al in de winkel kopen?

“Nog niet, ik sta wel op braderieën en dat loopt goed, als mensen het proeven zijn ze direct verkocht. De sambal heeft ook al in een kerstpakket van een bedrijf gezeten dat hun medewerkers een pittig nieuwjaar wensten, grappig hè. Tevens heb ik wat eerste contacten lopen met grotere leveranciers die de sambal in hun online assortiment willen opnemen. Via de website verkoop ik ook en mijn ervaring is dat klanten die eenmaal besteld hebben blijven ‘terugkomen’ en zorgen voor goede mond-tot-mond reclame. Het zal dus wel echt lekker zijn.”

Heb je nog wat toe te voegen aan dit interview?

“Ik heb ook een opleiding marketing gedaan en deze kans laat ik mij dus niet ontnemen. JAYA heeft de perfecte sambal om een gerecht meer kick te geven en iedereen de basis van de authentieke Indonesische keuken te laten proeven. Via de website www.jayasauces.nl kun je een bestelling plaatsen. Woon jij in de omgeving van Rotterdam of ben je regelmatig in het centrum van Utrecht, dan kom ik het graag brengen. Dat scheelt verzending: laten wij samen wat doen voor het milieu!", aldus de nog jonge ondernemer.