Eerste vergadering commissie Algemeen Bestuur in nieuwe samenstelling

Lansingerland - Op dinsdagavond 10 april vond de eerste raadscommissievergadering Algemeen Bestuur, na de verkiezingen, plaats in het gemeentehuis. Oude en nieuwe gezichten. Even wennen.

Peter Tetteroo

Jan Pieter Blonk bleef aan als voorzitter van deze raadscommissie en begon met een lange uitleg over de procedures en spelregels die in deze vergadering gelden. Het zal voor enkelen misschien nog even duren voor ze het spel helemaal onder de knie hebben. Goed naar de ervaren rotten kijken en luisteren.
Op deze eerste vergadering stonden slechts enkele punten op de agenda.
Het ging allereerst over de vaststelling van het fractiebudget. Petra Verhoef (PvdA) stelde voor om dit budget van rond de 30.000 euro te schrappen en te laten toekomen aan andere nijpende sociale kwesties. Daar ging de rest van de raadsleden niet mee akkoord. Behalve Verhoef vond iedereen dat het prima is als er geld is voor ondersteuning van de fracties. Uiteindelijk helpt dit de democratie en het staat elke fractie vrij om er wel of geen gebruik van te maken. Het voorstel werd daarop door Verhoef ingetrokken.

Marko Ruytenberg (GroenLinks) bevroeg wethouder Fortuyn op de uitvoering van de bescherming persoonsgegevens. Allemaal dik in orde volgens Simon Fortuyn. Wordt serieus genomen en voldoet aan alle landelijke criteria.

Adventure World is weer in the picture en Petrine van Olst (WIJ Lansingerland) voeg naar de stand van zaken. Wethouder Abee verzekerde de raadsleden dat er nog steeds gesprekken gaande zijn over de eventuele komst van dit pretpark. De uitkomst van deze gesprekken verwacht hij binnen enkele weken.

Veiligheid

Edwin Vervaet (VVD) bracht het punt veiligheid ter sprake. Volgens Vervaet zijn de ontwikkelingen zorgelijk. Hij bevroedde een verschuiving van lichte naar zware criminaliteit en wilde van de portefeuillehouder veiligheid weten welke acties hierop ondernomen werden.
Burgemeester Van de Stadt betwistte deze negatieve ontwikkeling aan de hand van cijfers. De criminaliteit stijgt niet, maar daalt juist. Wat niet wil zeggen, dat men hier tevreden mee moet zijn. Van de Stadt benoemde het drugsprobleem als problematisch. Ook de houding van sommige ouders helpt niet aan mee aan de opvoeding van hun kinderen volgens de burgemeester. Als voorbeeld gaf hij aan dat als 13-14 jarige kinderen die dronken op straat lopen, opgepakt worden en thuis worden afgeleverd, ouders niet eens boos zijn. Waar moet dat heen?
Edwin Vervaet meldde op zijn beurt, dat hij zich niet veilig voelde als hij naar de Jumbo ging waar een aantal jongeren in de buurt rondhing, waarop raadslid Petra Verhoef (PvdA) interrumpeerde met de vaststelling dat deze discussie de richting op ging van op een bespreekpunt. Voorzitter Blonk was het met haar eens en stelde aan Vervaet voor om dit als zodanig in te dienen voor een volgende vergadering. Het was een rustig begin voor de nieuwkomers. Het vuurwerk moet nog komen.