CDA: "Gemeente moet beter samenwerken met wijkverenigingen"

Lansingerland - Diverse wijkverenigingen in Lansingerland klagen over de samenwerking met de gemeente en dreigen ermee te stoppen. Het CDA Lansingerland is geschrokken van deze signalen en wil dat het college in actie komt om de relatie te verbeteren.

“Wijkgericht werken is voor het CDA Lansingerland een zeer belangrijk thema. De twee wijkmanagers die er nu zijn doen goed werk, maar dit college wil daarop bezuinigen”, aldus Jan-Willem van den Beukel, fractievoorzitter van het CDA Lansingerland. “Er moet echt een slag gemaakt worden. Als ik nu hoor dat de wijkvereniging Weidebloembuurt onderbezet is, dan baart dat mij zorgen. Zij klagen erover dat zij onvoldoende worden betrokken bij plannen, waardoor zij hun toegevoegde waarde niet duidelijk kunnen maken. Zonde, want er zit ontzettend veel kennis in een wijkvereniging die de gemeente goed kan gebruiken. Om diezelfde reden dreigt overigens de wijkvereniging Berkel-Dorp zichzelf op te heffen. Doodzonde.”
Onlangs bezocht Van den Beukel samen met raadslid Job Halkes de vergadering van Bewonersorganisatie Rotte (BOR). “Een ontzettend mooie club mensen die gedreven zijn om het beste te doen voor het Rottegebied, maar waarbij de samenwerking met de gemeente er nauwelijks is. Zonde, want er gebeurt veel in dit kwetsbare groengebied waarbij een betere participatie de gemeente een stuk mooier zou maken.”
Voorzitter van BOR en bewoner van het Rottegebied, Kees Kornelisse, wil ook graag een beter contact met de gemeente. “Als vereniging moeten we zelf ook de stap zetten naar het gemeentehuis voor een beter contact, maar het moet wel van twee kanten komen. Wij weten wat er in het gebied leeft en speelt, zodat we kunnen meedenken. Misschien dat we het niet altijd met de plannen eens zijn, maar dan kan er in ieder geval begrip ontstaan voor een bepaald besluit. Nu horen we nog te vaak achteraf dat er iets is besloten en staat alles al vast.”
Volgens Van den Beukel is dit precies waar het om gaat. “Communicatie is zo belangrijk. We zien het nu weer rondom de huisvesting van Oekraïners in de Berkelse Noordpolder, waarbij het college vooraf niet met de omgeving wil praten want dat geeft misschien onrust. Inwoners worden zo ten onrechte weggezet als NIMBY’s. Vroeg met elkaar in gesprek gaan kweekt wederzijds begrip, ondanks dat je niet altijd een besluit kan nemen waarbij iedereen tevreden is. Maar niet of te laat informeren zorgt juist voor een groeiende kloof tussen inwoners en de gemeente.” Het CDA Lansingerland gaat schriftelijk vragen stellen om het college aan te zetten tot actie.