Veel schade na cycloon Freddy

Stichting Baobab Kids heeft dringend financiële hulp nodig

Malawi/Bleiswijk - In 2021 plaatste de Heraut een verhaal over Esther van Onna die, samen met haar man Richard, in Malawi de stichting Baobab Kids runt en daar het project de Daycare heeft opgezet. Al geruime tijd heeft ze dit project in Malawi waar ze een dagopvang- en revalidatiecentrum heeft voor kwetsbare kinderen. Wij ontvingen van haar een update over de situatie aldaar.

John Hofman

Haar stichting heeft dringend hulp nodig aangezien er een natuurramp heeft plaatsgevonden. De cycloon Freddy heeft heel veel schade aangericht en er zijn ruim 300 doden te betreuren. Zo’n 83.000 mensen zijn dakloos geworden.
Esther is geboren en getogen in Bleiswijk. Na haar vrijwilligerswerk in 2008 in Zuid-Afrika, ging ze in 2009 naar Malawi. Ze richtte daar, samen met haar man Richard, de stichting Baobab op.

Alles verloren

Stichting Baobab Kids heeft als doel het verbeteren van de leefomstandigheden en toekomstverwachtingen van kwetsbare kinderen in het zuiden van Malawi. Dichtbij waar Esther woont is een compleet dorp weggevaagd. "De gevolgen zijn groot: mensen hebben alles verloren, ze hebben geen onderdak, geen eten, het is heel verdrietig", aldus Esther die, zoals gezegd, een revalidatiecentrum voor kinderen runt. Zelf heeft ze drie kinderen in huis. Ook bij haar is schade aangericht. Deze is wel te herstellen maar kost ook geld. Ook de weg waar ze overheen moeten heeft het niet overleefd. Haar man Richard heeft, met hulp van vrijwilligers, een noodbrug aangelegd zodat ze toch weg kunnen om bijvoorbeeld boodschappen te doen.
Het echtpaar wil nu eerst alleen hulp verlenen aan de gezinnen van de kinderen die bij hun project komen. “We proberen te helpen met extra voedsel en herstel van hun huizen. De huizen zijn te vergelijken met de schuurtjes in de achtertuin van de Nederlanders. Er moet helaas een grens worden getrokken wat hulpverlening betreft, want we kunnen uiteraard niet de hele regio helpen."
Er is al een aantal donateurs in Nederland dat de stichting Baobab steunt. Onder meer ook de Parochiekern Bleiswijk OLV Visitatie.
Esther doet nu ook een oproep aan de inwoners van Lansingerland om een extra financiële bijdrage te doneren, zodat ze de mensen daar te eten kan geven en hun huizen kan helpen herstellen. “De nood is ontzettend hoog en ik hoop dat we hulp krijgen.”
U kunt uw bijdrage overmaken op rekening NL03 RABO 0160 355 745 ten name van Stichting Baobab Kids Malawi.