Er ligt een mooi plan voor herontwikkeling van De Snip!

Lansingerland – Er wordt al ruim zes jaar gesproken over de herontwikkeling van het in onbruik geraakte gebouw De Snip aan Dorpsstraat 5-7 in Bleiswijk. Een intentieverklaring en raamplan voor nieuwbouw van een multifunctioneel pand met appartementen voor inwoners met een zorgbehoefte en senioren ligt al die tijd te wachten op een aangepast bestemmingsplan en realisatie. Dat plan voorzag bovendien in horeca met buitenterras. Na besluitvorming door de gemeenteraad medio juni 2019 hebben er sindsdien geen zichtbare activiteiten plaatsgevonden, maar nu ligt er een nieuw concept-bestemmingsplan waarover de gemeenteraad in mei een besluit moet nemen. Wij geven u een inkijkje in de actuele bouwplannen, met een toelichting van wethouder Titia Cnossen die nu vaart wil maken.

Door Freek J. Zijlstra

Begin 2017 schetste het college van b. en w. het toekomstbeeld voor De Snip. Medio oktober 2017 stuurde de commissie Samenleving het ‘nog niet voldragen plan’ echter terug naar de tekentafel. Op 8 november 2018 werd een intentieverklaring voor de herontwikkeling van gebouw De Snip door de gemeente, ontwikkelaar, architect en Medisch Hart ondertekend. Onder het motto ‘Bindend, bruisend en boeiend’ werd de herontwikkeling van dit ‘derde plein’ aan de Dorpsstraat gepresenteerd. De ‘gezelligheid’ zou vooral van het hoekterras en groenvoorziening moeten komen.
Met het toen gepresenteerde plan was het de bedoeling welzijn, zorg en wonen onder één dak te brengen, als een soort verlengstuk van het naastgelegen Medisch Hart Bleiswijk. Het plan ging uit van elf kleinschalige verzorgingswooneenheden en tien appartementen voor ouderen. Ook werd de suggestie gewekt dat een aantal bewoners als personeel ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ werkzaam zou kunnen zijn in het restaurant. Op de begane grond zou ruimte gereserveerd worden voor de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk en het zorg- en servicepunt van de gemeente.
Op 17 juni 2019 stemde de gemeenteraad in met de verkoop van De Snip en de gepresenteerde plannen. De verwachting was dat de nieuwbouw begin 2021 gerealiseerd zou zijn.

Uiterlijk gewijzigd plan

In de loop van 2021 is een gewijzigd concept met direct omwonenden besproken. Op het nu gepresenteerde concept-bestemmingsplan zijn door vier huishoudens zienswijzen ingediend.
Architect Jan Houweling gaf tijdens de Beeldvorming op 12 april jl. een toelichting op het concept. Vanwege de watergang zal de nieuwbouw nog steeds uit twee gebouwen bestaan die door een centrale hal verbonden zullen zijn. In die hal komt een lift. Het linker gedeelte krijgt een pandsgewijze uitstraling met één verdieping, passend bij andere bebouwing van de Dorpsstraat, tot een bouwhoogte van acht meter. In dat ‘knusse en authentieke’ gebouw is plaats voor groepswonen met zorg en begeleiding in zelfstandige woonunits voor één of twee personen. Op de begane grond komen vijf woonunits (elk voorzien van een woonkamer, slaapkamer en badkamer), een kantoorruimte en een gezamenlijke huiskamerruimte, evenals tien bergingen. Op de eerste verdieping komen nog eens zes woonunits en een huiskamerruimte.
Het rechter gedeelte krijgt twee verdiepingen grenzend aan de parkeerplaats, wordt 10,5 meter hoog en krijgt een meer blokkig bouwvolume, conform bebouwing bij de andere twee pleinen verderop langs de Dorpsstraat. De vijf oude leilindes worden behouden en schermen het buitenterras aan de Dorpsstraat af.
Op de begane grond komt aan de Dorpsstraat zijde een lunchroom (alléén voor dag-horeca) met een buitenterras. Aan de achterzijde komt een ruimte voor maatschappelijke- en/of gezondheidszorg. Op de eerste verdieping komen vijf levensloopbestendige appartementen, met elk een eigen balkon en één of twee slaapkamers. Op de tweede verdieping komen eveneens vijf appartementen.

Goede stap vooruit

Wethouder Titia Cnossen: “Ik ben heel erg blij dat we in Bleiswijk nu een stap vooruit gaan maken. Er wordt al lang gesproken over de woningbouw aan de Lange Vaart en Merenweg. Ook deze herontwikkeling heeft een lange looptijd, terwijl er grote behoefte is aan woningen voor ouderen en mensen die medische zorg nodig hebben vlakbij het centrum en vrijetijdsvoorzieningen voor ouderen. In het concept dat er nu ligt kunnen zelfstandig wonende senioren uit de tien appartementen via de loopbrug gebruik maken van de naastgelegen zorg die bij het groepswonen beschikbaar is. De ontwikkelaar gaat met een zorgverstrekker de precieze plannen daarvoor na vaststelling van het bestemmingsplan verder uitwerken. De doelgroep van zorgbehoevenden is nu daarom nog niet vastomlijnd beschreven.”

Wat gebeurt er met ruimte voor de Oudheidkundige Verenigingen en Museum Bleiswijk èn het zorg- en servicepunt van de gemeente?

Wethouder Cnossen: “Het museum heeft inmiddels zelf een ander onderkomen gevonden en in plaats van het gemeentelijk loket komt vanaf 2024 een mobiel servicepunt, dat als vervanging een aantal dagdelen bij bijvoorbeeld de Leeuwerik kan staan.”

Waarom is het hogere bouwvolume in het huidige plan van alleen linksachter naar rechts verplaatst?

“Uit stedenbouwkundige overwegingen sluit het linker gedeelte nu beter aan bij de bebouwde omgeving en het grotere bouwvolume past over de volle diepte prima bij het plein en de structuur en hoogte van het Medisch Hart. Ik ben van mening dat Bleiswijk midden in het hart verrijkt wordt met een fraai pand dat nieuwe mogelijkheden biedt voor senioren die levensloopbestendig willen wonen. We gaan daar bouwen! Het kan wat mij betreft niet snel genoeg klaar zijn! Ik hoop bovendien dat dit plan de aanzet is voor meer ontwikkelingen.”