Kerk op Schoot:

Sprankelende, belevingsgerichte viering voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Berkel en Rodenrijs - Veel volwassenen onder ons herinneren zich nog wel het naar de kerk gaan met de ouder(s), maar kijken daar niet altijd blij op terug. Het was vaak een verplichting om mee te gaan en de dienst uit te zitten, terwijl je weinig of niets begreep van de prediking die de dominee of pastoor hield. Sinds enkele jaren bestaat er 'Kerk op schoot’, een zondagse viering voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouder(s) / grootouders. Sinds 2017 worden deze vieringen ook in De Ark gehouden en met steeds meer succes.

John Hofman

“Het is echt bedoeld voor de allerjongsten”, begint Sandra de Jong haar verhaal. Samen met nog enkele vrijwilligers verzorgt zij de vieringen voor deze jonge kinderen. “Dat zijn er zo’n vier tot vijf per jaar. De eerste vond plaats op 1 juli 2017. Laat ik voorop stellen dat alle kinderen, van welke gezindte ook, kerkelijk of niet-kerkelijk, van harte welkom zijn. Dominee Beer is bij de viering aanwezig als symbolische predikant.” Ze laat een knuffelbeer, gekleed als dominee zien. “We stellen een bijbelverhaal centraal, verdeeld over vijf blokjes. We schrijven bij elk blokje een tekst bij een bekend peuter-/kinderliedje met daarbij een activiteit. Het gaat er om de kinderen een stukje beleving mee te geven. Zo hebben we bijvoorbeeld een keer een 'walvis' gemaakt, naar het bekende verhaal van Jonas in de walvis. De kinderen konden in de walvis kruipen als een soort beleving. We willen de bijbelverhalen laagdrempelig maken.”
Het leuke is, zo vertelt Sandra, dat de kinderen tijdens de viering niet stil blijven zitten luisteren, maar actief worden. Soms lopen ze naar dominee Beer om hem een knuffel te geven. Er is ook muziek, want de liedjes worden begeleid met een harp en een gitaar. Met deze vieringen maken jonge kinderen en hun ouders op een speelse manier kennis met de kerk, terwijl de ouders elkaar op een informele manier ontmoeten.
De vieringen worden momenteel bijgewoond door ongeveer veertien kinderen, terwijl het in 2017 begon met drie tot vier kinderen. Onder de kinderen zijn ook in Lansingerland wonende vluchtelingen. Een viering, na de eredienst in De Ark, duurt ongeveer een half uurtje. Uit ervaring weet Sandra dat de kinderen het erg leuk vinden. De volgende viering is op zondag 16 april om 11.30 uur. Kom gerust eens binnenlopen. De Ark is gevestigd aan de Oranjestraat 2 te Berkel en Rodenrijs.