Landelijke Open Huizen Dag met tips van DB Makelaars

Lansingerland - Aanstaande zaterdag 1 april vindt van 11.00 tot 15.00 uur de eerste Landelijke Open Huizen Dag van het jaar plaats. Voor de verkoper een unieke kans om zijn of haar woning aan een breder publiek te laten zien en voor de woningzoekende een uitgelezen kans om geheel vrijblijvend meerdere woningen op één dag te bezichtigen. Om je kansen te vergroten geeft Dominique Blom van DB Makelaars je enkele handige tips.

Voordat je op huizenjacht gaat is het belangrijk om te weten hoeveel je eigenlijk te besteden hebt.
Maak dan ook eerst een afspraak met een hypotheekadviseur, zodat hij naast het berekenen van jouw maximale hypotheek ook kan kijken naar wat financieel gezond is voor jou. Dominique: "Een goed begin is dus niet alleen het halve werk, het geeft je ook nog eens een voorsprong op anderen, omdat je simpelweg sneller kunt schakelen."

Bereid je bezichtiging voor

Een woning bezichtigen is meer dan alleen rondkijken en een kletspraatje maken met de verkoper. Bereid je bezichtiging dan ook goed voor en neem de tijd. Dominique: "Alles wat je tijdens de bezichtiging te weten komt kan later weer van pas komen bij een eventuele onderhandeling. Ook kun je dat ene huis bezoeken dat niet aan je wensenlijstje voldoet, maar waar je wel nieuwsgierig naar bent. Misschien word je wel op slag verliefd." Maak van iedere bezichtiging aantekeningen, zodat je na de Open Huizen Dag alle informatie goed op een rijtje kunt zetten. Valt de woning tegen of voel je geen klik? Blijf niet in de woning hangen, maar ga gewoon door naar de volgende woning op je lijstje. Je kunt immers niet elke dag meerdere woningen op 1 dag bezichtigen.

Goede indruk

Kans maken op een woning is meer dan alleen een interessant bod met goede voorwaarden uitbrengen. Verkopen is ook gunnen. Voor veel verkopers is een woning verkopen een emotionele aangelegenheid waarbij het gevoel dat ze het huis in goede handen willen achterlaten een grote rol speelt. Een goede indruk achterlaten bij de verkoper kan dan ook in je voordeel werken als het huis wordt verkocht bij inschrijving. Heb je tijdens de Landelijke Open Huizen Dag je droomhuis gevonden? Neem dan snel contact op met de verkoopmakelaar en informeer naar de verdere gang van zaken. Dominique: "Vergeet ook niet je hypotheekadviseur in te lichten over je aankoopplannen, want op het moment dat de deal rond is het wel zo fijn als hij voor je klaarstaat."

Bieden

En dan is het tijd voor misschien wel de belangrijkste en spannendste stap bij het kopen van jouw droomhuis: het ‘bieden’. Een goede biedingsstrategie is, ongeacht de biedingsvorm, erg belangrijk. Ben je de enige geïnteresseerde en kan je een openingsbod uitbrengen of zijn er meerdere geïnteresseerden en heeft de verkoper in overleg met de verkoopmakelaar besloten om over te schakelen op een inschrijvingsprocedure? Denk bij het bieden niet alleen aan de prijs, maar ook aan de voorwaarden die je aan je bod verbindt. Deze voorwaarden kunnen samen met jouw goede indruk tijdens de bezichtiging een doorslaggevende rol spelen bij het kiezen van het winnende bod.

Aankoopmakelaar

Twijfel je over hoe je moet onderhandelen over de prijs van een huis of vind je het te spannend? Dan kan de professionele ondersteuning van een aankoopmakelaar uitkomst bieden. Een aankoopmakelaar is objectief, kent de lokale woningmarkt als geen ander en beschikt over een enorme database aan verkoopcijfers. Hij kan je dan ook veel vertellen over de verkoopstrategie van de verkoopmakelaar en de vraagprijsstelling van de woning. Je weet dus op voorhand wat een woning daadwerkelijk waard is en hoeveel er geboden moet worden om een goede kans te maken. Daarnaast kan hij, zeker in deze snel veranderende woningmarkt, voorkomen dat je teveel voor een woning betaalt en daarmee onbewust financieel onverantwoorde risico’s neemt. Met een aankoopmakelaar heb je een specialist aan je zijde, vanaf de bezichtiging tot aan de dag van de eigendomsoverdracht, maar ook daarna.