Wolfert Lyceum terug naar Ghana

Bergschenhoek - Voor de zesde keer gaan ze naar hún Ghana. Vanwege corona was dit enkele jaren niet mogelijk maar nu pakken ze het weer op. Het huidige project is voor tienermoeders. Huisvesting, kleding, voorzieningen én scholing zodat ze na de bevalling aan werk kunnen komen en voor zichzelf kunnen gaan zorgen.

Puk van den Bulk

Het idee is bij Diego Parreren en Freek Groeneweg ontstaan tijdens een studiereis voor docenten. Uit de reis, die bedoeld was om het landschap en de cultuur te ervaren, ontstond een vriendschap met de reisleiding. Deze vriendschap en de warmte van de Ghanezen, zorgde voor een drive om daar te gaan helpen.
Diego: “In 2015 zijn we gaan praten met de directie van Wolfert Lyceum. We wilden graag hulp aanbieden voor lange termijn. Niet zo maar geld uitdelen, maar iets opzetten wat zichzelf daarna in stand moet houden. We zijn toen eerst met een groep docenten naar Ghana gereisd om te kijken wat er samen met leerlingen mogelijk zou zijn. We kregen daarbij hulp van Feeling Tours en Stichting Okra, waar wij nu nog steeds mee samenwerken.”
Het eerste project was boerderij Life Stock for School waar arme kinderen na school kunnen werken om geld te verdienen voor hun schoolspullen en voor hun toekomst. Daarna zijn ze gestart met het project voor tienermoeders. “De zwangere meisjes, vaak nog jonge kinderen, zijn door hun familie verstoten vanwege de schaamte of een gebrek aan geld. Met onze opvang geven we de meiden een veilige plek en een kans op een betere toekomst.”

Een ervaring voor het leven

Dat is iets wat Jip (vwo 4) aansprak aan deze reis: “Het zijn leeftijdgenoten die op een heel andere wijze leven dan wat wij gewend zijn. Het lijkt me een bijzonder om hen te kunnen helpen.” Jip zal samen met 18 andere leerlingen en Tijn de reis naar Ghana gaan maken. Tijn (havo 4): “Ik ben van mezelf reislustig ingesteld. Ik zou naar School at Sea gaan maar omdat dit niet doorging, wilde ik graag mee naar Ghana. De reis kost mij een flinke som, maar ik zie het als een investering voor ervaring die ik mijn leven lang zal behouden. En het helpen van de mensen is een onderdeel van die ervaring.”
“Denk maar niet dat het een snoepreisje is”, zegt Diego, “het programma bevat onder andere het bezoeken van een dorp zonder elektriciteit en we lopen een dag mee op een lokale middelbare school. Al het ingezamelde geld komt op het juiste adres terecht.”Naast Diego en Freek zal docente Engels Gabryelle Hartman de leerlingen begeleiden. Ze werken er allemaal al vanaf het begin van het schooljaar hard voor. Er is een GoFundMe opgezet (https://www.gofundme.com/f/help-kinderen-in-ghana), er is een sponsorloop geweest en afgelopen week was er de Ghanamarkt. Een markt waar brugklasleerlingen zich inzetten en zo alvast enthousiast worden om later ook deel te nemen aan de Ghanareis. In totaal is er bijna € 7.000,- opgehaald.