Shantykoor IJgenweiss scoorde weer hoog

Berkel en Rodenrijs - Wat is dat toch met Shantykoor IJgenweiss. Zanger Rob de Nijs kreeg destijds een hele kinderschare achter zich bij het lied ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?’ terwijl een hele schare volwassenen IJgenweiss steeds weer volgt. Vrijdag 13 januari zat Willem Huygensz opnieuw helemaal vol met mensen die genoten, maar vooral ook zelf meezongen en heen en weer wiegden op de stoelen.

Het zijn trouwe aanhangers van dit shantykoor maar ook mensen die in deze hectische en zorgelijke tijd er af en toe even uit willen om een avondje aan niets anders te denken dan aan muziek en zang. Het werkt vaak heel ontspannend.
Je wordt vanzelf enthousiast als je al die, sorry ‘jongens’, toch al wat oudere mannen zo spontaan en blij ziet zingen. Dan zie je op dat moment niemand in de zaal chagrijnig kijken.
Het was een goed idee van het team van Cultuur aan het Lint om een programmablaadje uit te delen met alle liedteksten, zodat iedereen eigenlijk vanzelf meezong. Die oude zeemansliedjes doen het nog steeds goed en ook vrijdagavond waren er weer een paar nieuwe bij gekomen. Ook de ‘mise en scene’ van het koor wordt steeds beter: ze bewegen meer, deinen mee op de voortreffelijke begeleiding van een slagwerker en de drie accordeonisten (onder wie Piet Bergenhenegouwen die vrijdag 80 jaar was geworden, red.), terwijl op de gezichten het enthousiasme is af te lezen. Er werd ook af en toe tweestemmig gezongen!
Een avond vol jolijt dus? Ja, zo kunnen we het wel stellen. En met een dirigent in zijn smetteloos witte kapiteinsoutfit kan het dan niet meer mis gaan op zo’n avond. Blijven zingen mannen. Lansingerland kan niet meer zonder jullie!