Gezellige en ontspannen Nieuwjaarsreceptie

Uitreiking vrijwilligersprijzen 2022

Lansingerland - Zowel het gemeentebestuur als de inwoners van Lansingerland stonden maandagavond 9 januari met blije gezichten in de entreehal van het gemeentehuis: er kon weer een Nieuwjaarsreceptie worden gehouden, gecombineerd met de bekendmaking van de Vrijwilliger(s) van het jaar 2022. Een mooie opsteker om de verbondenheid met elkaar nog eens goed te benadrukken. Burgemeester Pieter van de Stadt verwelkomde ieder persoonlijk.

John Hofman

Het elkaar wel of niet de hand schudden bij de Nieuwjaarswens blijft een voor ieder persoonlijke keuze. Hoewel de corona ons nog steeds niet heeft verlaten, gaven de meesten elkaar weer spontaan de hand.
Burgemeester Pieter van de Stadt zei in zijn toespraak dat 2022 een jaar was om nooit te vergeten. “Corona, de energiecrisis en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voerden hierbij de boventoon”, zei hij. “De eerste opvang van vluchtelingen werd geboden door onze inwoners en ondernemers en ik wil jullie daarvoor bedanken”, aldus de burgemeester. “Op dit moment werken we hard aan de realisatie van 132 flexwoningen. De gemeente gaat op zoek naar een tweede en misschien wel derde opvanglocatie.” Hij memoreerde dat er voor zowel jongeren, starters, kopers en huurders ook in Lansingerland te weinig woningen zijn. Lansingerland wil wel bouwen, alleen hebben we daarbij de medewerking van andere overheden nodig. De plannen uit Den Haag zijn niet allemaal even realistisch, gaf de burgemeester aan.
Na zijn indrukwekkende speech maakte de burgemeester de winnaar ‘Vrijwilliger van het Jaar 2022’ bekend.

Vrijwilligersprijzen

In de categorie Individuele Vrijwilliger waren Martin van Vaalen van Schaakvereniging 3-Torens en Annelies Nelissen van Scouting Bleiswijk genomineerd.
“Jullie spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen en bij de hobby die zij graag uitvoeren”, aldus de burgemeester. Als winnaar kwam uiteindelijk Martin van Vaalen uit de bus! Hij is al meer dan 35 jaar actief voor 3-Torens. Martin staat altijd klaar voor de kinderen om ze te trainen en zijn kennis van schaken door te geven aan anderen. “Schaken houdt in: concentratie en tactisch/strategisch/logisch denken en dat draagt ook bij aan de mentale gezondheid van de jeugd in Lansingerland”, zei de burgemeester tenslotte.
Hierna werden fragmenten vertoond van een door RTV Lansingerland gemaakte film over Lansingerland. “Een primeur”, aldus de burgemeester. Gemeentedichter Woes Ploum las zijn gedicht ‘Uit vrije wil’ voor.
Wethouder Leon Hoek, verantwoordelijk wethouder voor het belang van vrijwilligers in het algemeen, mocht de vrijwilligersprijs uitreiken. “Wat een prestatie zetten deze mensen elke keer belangeloos neer”, zei hij. Dat ook Lansingerland, en met name sport- en cultuurverenigingen, niet zonder vrijwilligers kan is een feit. "Vrijwilligers zijn de onmisbare schakel in onze gemeente”, vond de wethouder: “Ik denk daarbij ook aan hen die als maatje onze inwoners steunen of de vrijwilligers die nieuwkomers en vluchtelingen begeleiden, zoals dat afgelopen jaar meer dan nodig was, te veel om op te noemen”. Hij prees ook het werk van het VIP, het VrijwilligersInformatie Punt Lansingerland, dat vraag en aanbod van vrijwilligers bij elkaar brengt.

Groepsprijzen

Uiteraard was er maandagavond ook de bekendmaking van de winnaar in de categorie Vrijwilligersgroep 2022. Vorige week stelden we alle genomineerde groepen aan u voor: Kledingbank Lansingerland, de vrijwilligers van woonzorgvoorziening De nieuwe Lansingh, Oudheidkundige vereniging en Museum Bleiswijk, Energie coöperatie Nieuwe Lansinger Stroom, Schippers Veerpont ’t Verlaat, Scouting Cranenborghgroep Bleiswijk, de vrijwilligers van het Samen Doen spreekuur en die van Theater ’t Web in Bleiswijk.
Ook hier kon er maar één de echte winnaar zijn en dat waren de vrijwilligers van het Samen Doen spreekuur. De burgemeester noemde deze vrijwilligers deskundig en professioneel. Zij helpen inwoners met uiteenlopende vragen over financiën, bij het invullen van formulieren en verwijzen zo nodig door bij problemen op het werk, in de relatie en bij andere belangrijke zaken.
Dit jaar kwam er een nieuwe categorie bij: Vrijwilligers voor Vluchtelingen 2022. Hiervoor waren er vier genomineerden: Project Nieuwkomers van Welzijn Lansingerland, Vrijwilliger bij Humanitas, Feras Alnasif, voor Maatschappelijke Begeleiding van Nieuwkomers, Maaike Giezen, ook vrijwilliger bij Humanitas, en het Burgerinitiatief ‘Home for Ukrainians’.

Oekraïne

Als winnaar werd laatstgenoemde genomineerde aangewezen. Zij waren de eerste inwoners die hun huizen openstelden voor opvang van Oekraïense vluchtelingen en niet wisten hoe lang dit zou gaan duren. Ze hebben zich 24/7 ingezet voor hun medemens, hen verzorgd en geholpen met allerlei zaken. Er bestaat enorm veel waardering voor dit prachtige burgerinitiatief.
Na de bekendmaking van alle winnaars bleef men nog enige tijd gezellig bijeen en was er weer een ontmoeten in een bijzonder gezellige sfeer, waarbij de ingehuurde sneltekenaar niet over belangstelling had te klagen. Het was een perfect georganiseerde, zeer ontspannen Nieuwjaarsreceptie.
We hebben weer een heel jaar voor ons om er voor elkaar te zijn en alvast na te denken wie er voor Vrijwilliger van het jaar 2023 in aanmerking zou kunnen komen. Misschien dat u of jij dat bent!