In deze aflevering (343) van Heden & Verleden gaan we vijftig jaar terug in de tijd en en richten we onze blik op de wijk Boterdorp-Bomenwijk in Bergschenhoek waar in die tijd de eerste serie huizen werd gebouwd.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Fried Füss

Eerste woningen Boterdorp vijftig jaar geleden gebouwd

Bergschenhoek - Vanaf het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam er tussen Bergschenhoek-dorp en de Leeuwenakkerweg veel nieuwbouw tot stand. Midden jaren zestig besloot het gemeentebestuur om op termijn ook aan de andere kant van het dorp te gaan bouwen. In eerste instantie ging het de gemeente om het gedeelte van de Boterdorpse Polder dat begrensd wordt door de Bergweg-Noord, het dorp, de Berkelseweg, de Landscheiding (Berkelseweg) en de duikertocht ter hoogte van de Algemene Begraafplaats. De gemeente Bergschenhoek had deze gronden nodig voor de huizenbouw maar ook voor de aanleg van tennisbanen (1971), voetbalvelden (1971) en de ruimte voor een zwembad dat Berkel en Rodenrijs daar wilde gaan bouwen (1979). In 1972 en 1973, nu vijftig jaar geleden, werden in de nieuwe wijk Boterdorp-Bomenbuurt de eerste 138 huizen gebouwd.

In februari 1967 koopt de gemeente Bergschenhoek van Jonkheer Henri van Vredenburch 44 hectaren landerijen in de Boterdorpse Polder. Dit betreft het gebied zoals in het intro is omschreven. In 1969 worden de pachters schadeloos gesteld waar onder de boeren Thijs van den Berg en Gerrit van den Berg. De financiële gevolgen vanwege de aankoop van de gronden zullen daarna nog jarenlang op de Hoekse financiën drukken. Per jaar mochten er van het Rijk slechts een beperkt aantal huizen gebouwd worden. Bergschenhoek kon zijn areaal aan bouwgrond dus niet snel genoeg kwijt. In de Vissenwijk zou de bouw pas eind 1976 van start gaan. Als aannemersbedrijf Batenburg de smalle strook bouwgrond tussen de Van Vredenburchlaan en de duikertocht koopt, breken er betere tijden aan. Na jaren van uitstel kon sporthal Berghonk, ondanks de toen sterk oplopende bouwkosten, toch in 1975 gebouwd worden.

Het bouwplan

In januari en februari 1971 organiseert de gemeente Bergschenhoek twee voorlichtingsavonden over het ontwerp van de nieuwe wijk Boterdorp-Bomenbuurt. Hier zijn een groot aantal woningwetwoningen en andere woningen gepland. In een vol Ons Gebouw komen na een inleiding door burgemeester A. van Gent diverse sprekers aan het woord. Directeur P. van Gemeren van Patrimoniums Woningstichting te Delfshaven legt uit hoe het plan voor de bouw van de eerste fase Boterdorp ofwel de Bomenbuurt is opgezet en welke opdrachten er gegeven zijn. Daar wordt verder op ingegaan door onder andere een stedenbouwkundige en twee architecten. Later blijkt dat de woningwetwoningen te duur gaan worden en past Patrimonium het ontwerp aan. Dit plan krijg wel de benodigde goedkeuringen. In januari 1972 besluit de gemeenteraad om aan Patrimonium grond te verkopen voor de bouw van 91 woningwetwoningen (Lindenhorst, Olmen, Elzen, Populieren, Berken, Lariks en Zilverspar) en 20 bejaardenbungalows (Beukenhorst). Voorts voor de bouw van 27 premie koopwoningen (Veld en Beemd), 26 garantie verkoop woningen (Eikenhorst, Dennenhorst en Ceder), 48 vrije-sector woningen (Wilgen) en 4 bungalows (Ceder). Patrimonium liet tot dan huizen bouwen voor de verhuur. Maar in Bergschenhoek gaat Patrimonium ook als projectontwikkelaar van start voor de bouw en de verkoop van huizen. Patrimoniums Woningstichting richtte daartoe in 1970 'Patrimonium Ontwikkeling B.V.' op.

De eerste werkzaamheden

Vooruitlopend op de bouw van de huizen wordt er in 1970 vanaf onderaan de hol van de Berkelseweg een bouwweg aangelegd voor de bouw van scholen. Vanaf eind 1970 worden de C.B.S. Boterdorp en de O.B.S. Sparrenhoek gebouwd. Sinds 1925 is er dan weer een openbare school in Bergschenhoek. In 1973 komt er tussen de genoemde scholen nog een kleuterschool te staan. In 1971 zijn er veranderingen te zien tussen het Polderhuis en de Sint Willibrordkerk. De koeien en paarden verdwijnen uit het weiland en de gemeente legt er een tijdelijk trapveld aan. In koude winters zorgt de gemeente daar voor een ijsbaan met verlichting. Dat duurt voort tot 1976 want dan begint de aanleg van dorpspark De Leeuwenkuil. Vanaf januari 1972 legt de fa. Van Pelt voor de bouw van de nieuwe wijk tussen de Bergweg en de Berkelseweg een ontsluitingsweg aan. Het betreft de Van Vredenburchlaan en de Veld en Beemd. Deze vormen de begrenzing van de eerste fase Boterdorp. Aansluitend wordt de bouwlocatie door genoemde aannemer bouwrijp gemaakt. Vlakbij het dorp begint Aannemersbedrijf Batenburg in 1972 met de bouw van de al genoemde 20 bejaardenbungalows aan de Beukenhorst. De architect van deze huizen is ir. T.C. Bos.

Bouw

Er wordt gestart met de bouw van de 91 woningwetwoningen en 27 premiewoningen. Op 23 juni 1972 slaat burgemeester A. van Gent aan de Olmen de eerste paal voor het complex woningwetwoningen. Het betreft vijfkamerwoningen, type tuinkamerwoning, met een breedte van 6,60 meter en met een vrije overspanning. Een bijzonderheid is de extra kamer op de benedenverdieping. De architect is ir. V.R.A. van Hezik uit Rotterdam. Bouwbedrijf Van Omme en de Groot N.V. uit Rotterdam bouwt de huizen. Het betonskelet van de huizen wordt ter plaatse gemaakt door middel van gietbouw. Voor het (ver)plaatsen van de stalen bekistingsmallen legt de bouwer kraanbanen aan waarover de twee bouwkranen verreden worden. Op 12 mei 1973 reikt burgemeester A. van Gent aan de Olmen de eerste sleutel uit. Aan dat woonerf is dan ook een modelwoning te bezoeken. Ingericht door de plaatselijke woninginrichters Th. Roeleven en A. Uitenbroek.