Geboren & Getogen in Lansingerland

In de rubriek Geboren & Getogen in Lansingerland vertellen inwoners van onze gemeente hun levensverhaal aan Marloes Nuijten. Hun hele leven of een groot deel van hun leven wonen de geïnterviewden uit deze rubriek in Lansingerland. Variërend van 50 tot 100 jaar. Zij vertellen hoe ze hier opgroeiden, welke vriendschappen er ontstonden, maar ook delen ze verhalen over de liefde en eigen gezin. Deze week aflevering 8 met: Arie Zeelenberg.

Op onze oproep om uw verhaal met ons te delen hebben we een overweldigend aantal reacties ontvangen. Hartelijk dank daarvoor! Voorlopig hebben wij voldoende mooie verhalen.

Door Marloes Nuijten

Arie en zoon AP al vierde en vijfde generatie in Bleiswijks transport

Bleiswijk - In het huis wat nu lunchroom de Theeroos in de Dorpsstraat op nummer 75 is, werd Arie Zeelenberg 60 jaar geleden geboren. Een volwaardige eengezinswoning waar Arie samen met zijn ouders en drie zussen tot 1968 woonde. "Al gingen mijn twee oudste zussen Jannie en Truus al eerder het huis uit. Zij zijn tien en acht jaar ouder dan ik en gingen al jong naar het zusterhuis van het Dijkzigt ziekenhuis in Rotterdam.” Met zijn zes jaar jongere zus Nel bleef Arie bij zijn ouders wonen. Zij was verpleegkundige in de psychiatrie. Arie had een erg goede band met haar, maar helaas overleed ze al op 50-jarige leeftijd.

Ook de band met zijn vader was hecht. "Mijn vader reed melk en ik ging regelmatig mee. Om 04.30 uur ging zijn wekker af. Tijd om de koeien te melken. Om 06.30 uur at hij een paar beschuitjes, een witte boterham met suiker en draaide hij drie sjekkies voor onderweg bij het melkrijden. Daarna startte mijn vader de vrachtwagen en gingen we melk ophalen bij boeren in Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk. Vervolgens reden we naar melkfabriek Menken Melk in Wassenaar.”
Lange tijd werkte de vader van Arie zeven dagen in de week. Toch zag Arie hem vaak. Als hij niet met zijn vader meeging, zag hij zijn vader regelmatig thuis. "Mijn vader kwam ’s middags thuis warm eten. Daarna ging hij een uurtje op de bank liggen. Hetzelfde riedeltje als de ochtend begon dan weer. ’s Avonds rond 21.00 uur kwam hij weer thuis. Mijn vader dronk nog een borreltje en ging naar bed.”
Naast het meewerken met zijn vader, ging Arie naar openbare basisschool de Lozanje naast bakker Ammerlaan. Wegens een verbouwing ging hij toen hij tien jaar was naar de Anne Frank school. "Deze school werd in 1972 aan de Lijsterlaan gebouwd. Uiteindelijk was de nieuwe Anne Frank school al snel te klein en mochten de kinderen die het dichtste bij de Lozanje woonden, die opnieuw werd geopend, weer terug. Daar was ik er één van.”

Huizenruil met opa en oma

Overigens was Arie een paar jaar daarvoor op zesjarige leeftijd naar de Kerkstraat 17 verhuisd. "We ruilden van huis met mijn opa en oma. Dat was al generaties lang de gewoonte.” De opa en oma van Arie hadden een stal met 21 koeien. Koeien die gemolken werden door de vader van Arie. In de winter stonden de dames binnen en in de zomer in een weiland nabij de Rotte. "In de zomer liepen we met de koeien door het dorp heen, richting de Rotte.”
Zelf trad Arie in de voetsporen van zijn vader. Na halverwege gestopt te zijn met de middelbare school - het Caland in Hillegersberg - ging Arie naar technische school de Brug in Zoetermeer. Hij specialiseerde zich in autotechniek. In 1980 behaalde hij de benodigde papieren voor de vrachtwagen en werd hij vrachtwagenchauffeur bij transportbedrijf Jac. Kooi uit Berkel en Rodenrijs.

Dansen met liefde Petra

Een jaar later leerde Arie de liefde van zijn leven kennen: Petra Boer uit Bergschenhoek. In discotheek Willem Huijgens in Berkel en Rodenrijs zag hij haar voor het eerst. "De tweelingzus van Petra had verkering met Hans Luijken. Ik kende hem van de vrachtwagen. Zowel Petra als ik waren van de disco, geen hard rock of zo. We hielden van dansmuziek zoals Abba, Boney M en The Soul Sisters.”
Echt ‘daten’ hebben Arie en Petra nooit gedaan. Ze hadden ‘gewoon’ verkering.
Na tweeënhalf jaar verkering zocht en vond de moeder van Arie, Corrie de Jong, een huis aan de Frederik Hendrikstraat voor het stel. "In oktober 1984 zijn we getrouwd.” Corrie maakte het nét allemaal mee; in augustus 1985 overleed ze. "Arie was in ieder geval onder de pannen, zal ze gedacht hebben."
Nog wonend in de Frederik Hendrikstraat werden Arie en Petra ouders van dochter Lisette die in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam werd geboren. Na vier jaar in de Frederik Hendrikstraat gewoond te hebben, verhuisden Arie, Petra en Lisette naar het ouderlijk huis van Arie in de Kerkstraat. De koeien stonden er inmiddels niet meer. "In 1986 zijn de stal en de oude schuur gesloopt. De nieuwe schuur die ervoor in de plaats werd gebouwd, staat er nu nog.” In 2005 werd ook het oude huis afgebroken en een nieuwe huis gebouwd. Inmiddels is de grond al sinds 1916 in handen van de familie Zeelenberg.

Vierde en vijfde generatie

Eenmaal wonend in het nieuwe huis, kwamen dochter Annika en zoon Arie Pieter - afgekort AP - het gezin verblijden. Alle kinderen zijn nog altijd wonend in Bleiswijk. Regelmatig komen ze bij Arie en Petra langs met de in totaal vijf kleindochters, waarvan de oudste twaalf jaar is en de jongste in februari van dit jaar werd geboren.
Samen met AP runt oer-Bleiswijker Arie transportbedrijf Fa. A.P Zeelenberg en Zn., dat is opgericht in 1890. Arie is de vierde generatie in het transport, AP de vijfde. Samen halen ze zeecontainers op in de Rotterdamse haven en lossen en laden die door het hele land. "Mijn zoon ging vroeger altijd mee op de vrachtwagen. Het is altijd het streven geweest om ook later op de vrachtwagen te rijden. Beiden zijn we er gek van!”

Marloes Nuijten van Mijn Deelboek

Marloes (31) is een geboren en getogen Berkelse. De voormalig journaliste richtte ruim twee jaar geleden Mijn Deelboek op. Een vernieuwende, digitale manier om je verhalen tastbaar te maken met een boek. De wereld wordt steeds sneller, maar wanneer sta je nou echt bewust stil bij alles wat je meemaakt in je leven? Door een reis door je verleden besef je hoeveel je hebt meegemaakt en het geeft de (klein)kinderen een bijzondere inkijk in je leven. Maak een boek via: www.mijndeelboek.nl.