Vuurwerkoverlast heeft ook de aandacht van Leefbaar 3B

Lansingerland - Dit jaar is de vuurwerkoverlast wel héél vroeg begonnen. Het gaat hierbij dan niet om kattenkwaad, maar om gevaarlijke incidenten met illegaal zwaar vuurwerk. Vuurwerk dat gecategoriseerd wordt als explosief. Leefbaar 3B woordvoerder vuurwerk en veiligheid, Terry Duivesteijn, constateerde dit zelf al in Bleiswijk, maar werd hier ook door andere inwoners en Buurttoezicht Lansingerland op gewezen.

Duivesteijn: "Tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur kan men zich uitleven met prachtig siervuurwerk, een traditie die wij omarmen. De overlast en vernielingen die we nu echter zien, is in sommige wijken van ongekende proporties: daar moet snel en daadkrachtig worden opgetreden.”
Wat Leefbaar 3B betreft wordt het telefoonnummer van de gemeente in de avonduren opengesteld om deze overlast te kunnen melden en worden ook meldingen via BuitenOpOrde naar de boa’s doorgezonden in de avonduren en weekenden. Dan weten zij in ieder geval wat er speelt en wanneer dat gebeurt om preventieve acties in de wijken te organiseren.
In de beantwoording door het college gaf de burgemeester (met veiligheid in zijn portefeuille) aan dat het vuurwerk dat nu al veel wordt afgestoken, gevaarlijk illegaal vuurwerk betreft. De aangewezen instantie is altijd 112 voor dit soort vuurwerk en niet de gemeente.
"Om in ieder geval vanuit de gemeente handhavers en jongerenwerkers ook zicht te hebben op de problematiek, heeft de burgemeester op doorvragen van Leefbaar 3B aangegeven dat gekeken wordt of het telefoonnummer van de gemeente zo snel mogelijk ’s avonds opengesteld kan worden om overlast te melden", aldus Duivesteijn. "Verder zal de (online) informatievoorziening worden aangepast om de juiste verwachtingen te scheppen bij inwoners: melden van overlast bij de gemeente is niet bedoeld voor heterdaad of handhaving, daarvoor is de politie de aangewezen instantie via 112. Op basis van de meldingen via de gemeente of BuitenOpOrde kunnen boa’s en jongerenwerkers wel inventariseren wat er speelt en het gesprek aangaan met deze overlastgevers."

BuitenOpOrde of bel 112

Leefbaar 3B kan zich voorlopig in de beantwoording vinden, maar zal onverminderd scherp blijven op overlast en hoe dat zoveel mogelijk voorkomen en gehandhaafd kan worden. Leefbaar 3B roept inwoners op om gehoor te geven aan de oproep van de burgemeester: meld vuurwerkoverlast zoveel mogelijk via BuitenOpOrde (buitenoporde.lansingerland.nl) en bel bij zwaar vuurwerk direct met 112.