Vol verwachting klopt ons hart

Het is half november en de intocht van de Sint ligt alweer een paar dagen achter ons. Het is zoals het Sinterklaasliedje zo beeldend zegt: deze weken kijken veel kinderen met verwachting uit naar die ene avond in december. Vol verlangen naar en hopend op dat ene cadeau.
Verlangen of hoop, het kan zo onder druk staan in deze tijd. Die kinderlijke eenvoud van verlangen en hopen ligt voor velen achter ons. De eisen van het dagelijks leven kunnen vaak ingewikkeld zijn. Hoe mooi is het om te weten, dat juist dan het hebben van hoop iets krachtigs is. Hoop is meer dan alleen optimisme dat op een bepaald moment in de toekomst de dingen ‘beter’ zullen zijn. Het is meer dan de wens dat de huidige energiecrisis zal eindigen, de boodschappen weer betaalbaar worden, en het leven op de één of andere manier anders zal zijn of het gewoonweg weer wordt zoals het was.
De christelijke hoop is meer dan gewoon je adem inhouden en jouw situatie doormaken, totdat het moment van verandering aanbreekt. Integendeel, je mag je leven ten volle leven - met al zijn zegeningen en uitdagingen - in het vertrouwen dat God nu bij ons is en met ons de toekomst in reist.
Het is een hoop die richting geeft. De Bijbel vergelijkt het met een anker voor de ziel (Hebreeën 6:19), een anker dat een schip op z’n plek houdt. Je zou vanuit hedendaags perspectief ook kunnen denken aan de ankers waarmee bergbeklimmers hun touw vastmaken aan de rotsen en waaraan ze zich optrekken naar de volgende richel toe. Hoop is - met andere woorden - iets waaraan je houvast en oriëntatie kan ontlenen. Je kunt je erdoor laten bemoedigen en met verwachting uitkijken. Zij belooft niet een onbezorgd leven, maar biedt uitzicht op een toekomst waarin het leven goed is. Christelijke hoop is geworteld in een vertrouwen dat God de wereld weer goed zal maken en dat de liefde van Christus alles zal overwinnen. Hoop die verder reikt dan wat deze wereld kan bieden.
‘Vol verwachting klopt ons hart’, het is maar een regel uit een bekend Sinterklaasliedje. Wel een regel die ergens de vinger oplegt: klopt jouw hart met verwachting? Heb jij nog hoop? Wat God jou aanbiedt mag je met lege open handen ontvangen. Je mag verlangend uitzien naar dat waar God je handen mee wil vullen. Je mag het onverwachte verwachten, kracht voor nu en hoop voor de toekomst. Eigenlijk best een mooi cadeau.

Bas Visser
Wijnstokgemeente