GroenLinks, PvdA en CDA dringen aan op ‘noodfonds energiearmoede’

Lansingerland - De gemeenteraadsfracties van GroenLinks, PvdA en CDA willen dat de gemeente een ‘noodfonds energiearmoede’ voor Lansingerland in het leven roept. Het fonds moet een aanvulling vormen op de maatregelen die het Rijk voor 2022 en 2023 wil nemen om de gevolgen van de sterk gestegen energieprijzen en inflatiecijfers te beperken. In de gemeenteraadscommissie Samenleving van donderdag 6 oktober wordt het voorstel besproken.

De noodzaak om in actie te komen wordt met de dag groter, stellen de fracties. Het is onduidelijk hoeveel huishoudens in Lansingerland in de financiële knel komen, maar vorige maand werd bekend dat al 1150 huishoudens in de gemeente een energietoeslag hebben ontvangen. Zij hebben een inkomen tot 120% van het minimum, maar het is niet duidelijk of alle huishoudens in die situatie de toeslag hebben ontvangen. Bovendien, zo stellen de fracties, komen ook steeds meer huishoudens met een bovenmodaal inkomen in de problemen en is de kans groot dat (kleine) tuinbouwbedrijven en MKB Lansingerland het hoofd ook niet boven water zullen kunnen houden.

Noodfonds

De fracties dringen daarom aan op het instellen van een noodfonds, vergelijkbaar met het fonds waarop mensen een beroep konden doen in de coronajaren 2020-2021. Grotere gemeenten als Enschede en Utrecht hebben al zo’n financieel vangnet in het leven geroepen. Daarmee kan worden voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet of worden afgesloten van energielevering omdat ze de kosten niet meer kunnen betalen.
De fracties van GroenLinks, PvdA en CDA waarschuwen bovendien voor het risico dat huishoudens met een inkomen tot 140% van het minimum, noodgedwongen gaan bezuinigen op hun privébudget. Met als gevolg dat kinderen niet meer kunnen sporten of meedoen aan kunst en cultuur. Zij willen daarom bespreken of uitbreiding tot een doelgroep van 140% van het minimum, mogelijk is.
De fracties wijzen op het belang van toegankelijke gemeentelijke hulpverlening. Er moeten geen digitale drempels worden opgeworpen; mensen moeten met hun vragen direct binnen kunnen lopen. Ook is nauwe samenwerking nodig met maatschappelijke organisaties als Humanitas, Schulphulpmaatje, Voedsel- en Kledingbank, 3B Wonen, Energiewinkel, hulpverlening aan ouderen en mensen met een beperking, kerken en moskee.
Het geld voor een ‘noodfonds energiearmoede’ is er, vinden de initiatief nemende fracties in de gemeenteraad die wijzen op de omvangrijke financiële reserves van de gemeente. Voor een eventueel tekort aan mensen die de regeling gaan uitvoeren moeten creatieve oplossingen worden gevonden. Voor het corona-noodfonds waren die er ook snel, dus dat moet volgens de fracties kunnen.