"Het begint bij acceptatie"

De boodschap van het regenboogzebrapad

Berkel en Rodenrijs - Er zijn jongeren die niet meer over het regenboogzebrapad in de Herenstraat durven te lopen, omdat ze bang zijn dat ze dan homo worden of als zodanig worden uitgescholden. Het regenboogzebrapad is het teken van de LHBTIQA+-gemeenschap, een verzamelnaam voor een gemeenschap die bestaat uit mensen die niet-hetero zijn (homo, lesbienne, biseksueel, maar ook transgender), en is daar in 2016 aangelegd in de hoop dat dit meer aandacht zou trekken voor de inwoners van Lansingerland die behoren tot de LHBTIQA+-gemeenschap.

Thijme van der Burg

Marko Ruijtenberg (fractievoorzitter van GroenLinks in Lansingerland en initiatiefnemer voor het plaatsen van het regenboogzebrapad) en Machiel Crielaard (raadslid voor Leefbaar 3B in Lansingerland en oud-woordvoerder voor LHBTIQA gerelateerde zaken) leggen uit wat de boodschap is van het regenboogzebrapad.
‘’Ergens tussen de leeftijd van zes tot en met zestien jaar gaat er dus iets fout in je hersenen, waardoor je dit soort vreemde gedachtes krijgt. Ik zie namelijk regelmatig dat juist kleine kinderen tot aan een jaar of vier, vijf jaar het leuk vinden om over het zebrapad te lopen’’, zegt Ruijtenberg.
Crielaard geeft aan dat toen het initiatief voor het regenboogzebrapad werd voorgesteld Leefbaar 3B direct ermee heeft ingestemd. ‘’In de periode dat ik nog woordvoerder was heb ik me ook vaak uitgesproken over het zijn van een regenbooggemeente. Ik heb meerdere malen aangegeven, dat alles wat we doen mooi is, maar dat het ook gepaard moet gaan met concrete maatregelen. Dat met het opnieuw instellen van de vlaghijsceremonie voor Coming-Out Day (een dag waarbij het uit de kast komen van niet-hetero mensen centraal staat) je ook scholen kan uitnodigen om daarnaar toe te gaan. Ook in dit verhaal zie ik dat het vooral jongeren zijn die om het zebrapad heen lopen of er opmerkingen over maken. Ik heb zelf ook gemerkt dat het op middelbare scholen iets heel ingewikkelds is. We (de gemeenteraad, red.) hebben een keer een les gekregen van een criminoloog die kwam uitleggen dat in groepen hangjongeren 'homo' het ergste is wat je kan zijn, daarom wordt het veel als scheldwoord gebruikt. Je moet laten zien dat jij het alpha-mannetje bent, misschien is dat wel iets puberaals dat op komt spelen’’, aldus Crielaard.

Uitbreiding

Zou het helpen om het aantal regenboogzebrapaden uit te breiden in Lansingerland?

"Dat kan. Aan de andere kant zijn we één gemeente dan wel drie dorpskernen en twee buurtschappen, maar zeker één gemeente", zegt Ruijtenberg. "In Zoetermeer is er ook één regenboogzebrapad, ze hebben niet in elke wijk een apart regenboogzebrapad, ook in Rotterdam is er één. Ik denk dat het goed is dat we laten zien dat we één gemeente Lansingerland zijn en niet elk gedeelte apart gaan behandelen." "Berkel heeft ook een regiofunctie. Je komt er regelmatig mensen uit Pijnacker en Rotterdam tegen, dus dit is een mooie plek om te laten zien dat wij hier in Lansingerland LHBTIQA+ acceptatie belangrijk vinden’’, voegt Crielaard toe.

Zeggen deze reacties van jongeren ook iets over hoe de gemiddelde inwoner in Lansingerland tegenover homoseksualiteit staat?

"Ik weet niet of dit in meerdere plekken in de regio gebeurt of alleen in Berkel en Rodenrijs", vraagt Crielaard zich af. "Er zullen ook ouderen zijn die daar moeite mee hebben. Ik heb niet de illusie dat alleen kinderen tussen twaalf en zestien jaar moeite met het zebrapad hebben en dat ze als ze achttien jaar worden het opeens tolerante mensen zijn geworden. Dat lijkt me niet", aldus Ruijtenberg.

Is het belangrijk dat de LHBTIQA+-gemeenschap gerepresenteerd wordt in Lansingerland? Er wonen toch voornamelijk heterostellen?

"Ik denk niet dat het aantal mensen in een gemeente dat tot de LHBTIQA+-gemeenschap behoort relevant is om de toegevoegde waarde van een regenboogzebrapad te bepalen. Als gemeente wil je een inclusieve gemeente zijn. Iedereen moet hier veilig kunnen wonen. Dat vraagt van ons dat we de zichtbaarheid hiervan vergroten’’, aldus Crielaard.
Ruijtenberg kijkt rustig en instemmend toe en vult dan aan: "Wat mij betreft is dit ook een soort uitnodiging naar mensen die behoren tot de LHBTQIA+-gemeenschap. Om hiermee te zeggen dat zij naar Lansingerland kunnen komen, je kan hier wonen, je kan je hier veilig voelen en je hoeft geen angst te hebben dat je weggepest wordt door je buren en je omgeving. Het begint bij acceptatie en acceptatie begint met het weten dat je er bent en te begrijpen dat als je over een zebrapad heenloopt je niet direct een homo bent’’, aldus Ruijtenberg.