Week van de Opvoeding 2022

Opvoeden doe je samen, maatjesorganisaties slaan handen ineen

Lansingerland - De landelijke Week van de Opvoeding die van 3 tot en met 9 oktober plaatsvindt, is voor de ‘maatjesorganisaties’ die zich in Lansingerland bezighouden met ondersteuning van kinderen, jongeren, gezinnen en ouders, de start van een intensievere samenwerking. Het gaat om Humanitas Tandem Maatjes Jeugd, Humanitas Home-Start, Jong Perspectief, Steunouder en VTV Thuismaatjes.

Mathilde Boonstoppel van Steunouder vertelt: "Het idee om te gaan samenwerken is ontstaan om ons zichtbaarder te maken en te laten zien wat we doen en waar we ons in onderscheiden." Ellis Neeleman van Humanitas Home-Start vult aan: "Alle vijf de organisaties werken met maatjes, dat zijn vrijwilligers die getraind zijn een kind en/of ouder te ondersteunen. Home-Start werkt met vrijwilligers die ouders thuis bezoeken en meedraaien als het een tijdje niet lekker loopt. Als het met de ouders goed gaat, profiteren de kinderen daar ook van." Collega Henriëtte Staarthof van Humanitas Home-Start voegt toe: "En we hebben gezien dat het werkt."
Dat is ook zo bij de andere vier maatjesorganisaties. Bij Steunouder vangt de vrijwilliger een kind één of twee dagdelen op. Zo hebben ouders even tijd voor zichzelf, iets wat zeker in een stressvolle situatie hard nodig kan zijn. Kristel van den Berg geeft aan dat VTV Thuismaatjes werkt voor kinderen (en volwassenen) met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, chronische ziekte of autisme. Het Thuismaatje komt bij de hulpvrager thuis en samen ondernemen ze leuke dingen. Daarnaast heeft Thuismaatjes ook gastouders waar kinderen een dag kunnen spelen of logeren.
"Ook bij Humanitas Tandem Maatjes Jeugd komt de vrijwilliger, één keer per week, thuis bij een kind dat zich in een lastige situatie bevindt, zoals een scheiding van de ouders, gepest worden of een ziekte en/of beperking", vertelt Alice Mullemeister. Bij Jong Perspectief begeleidt een maatje ook een kind of jongere die tijdelijk ondersteuning kan gebruiken. Joyce de Haan: "De activiteiten vinden veelal buitenshuis plaats en er wordt één keer in de twee weken afgesproken. De vrijwilligers begeleiden de jongeren op basis van hun eigen levenservaring en kunnen fungeren als rolmodel."

Professioneel

Alle vijf de organisaties bieden met de inzet van maatjes informele steun, die professioneel georganiseerd is. Maatjes krijgen begeleiding en de match tussen hen en het kind of de ouder(s) die zij begeleiden wordt zorgvuldig gedaan. Met een goede match is het resultaat eigenlijk altijd positief. Kinderen en ouders voelen zich gehoord, versterken hun zelfbeeld, krijgen meer grip op hun situatie en hebben weer plezier in het ondernemen van activiteiten.
Het thema van de Week van de Opvoeding 2022 is ‘Samen delen samen weten’. Dat is voor ouders van belang, maar ook voor de vijf maatjesorganisaties die werken op het terrein van ouders, kinderen en jongeren. Komende tijd zullen deze vijf organisaties meer van zich laten zien. Beginnende met een flyeractie tijdens de Week van de Opvoeding in de eerste week van oktober.