66e Argos / GS van den IJssel Ster van Berkel

Een wielerdag met een knipoog naar het verleden

Berkel en Rodenrijs - De afgelopen twee jaar was het improviseren met de wielerdag in Berkel en Rodenrijs. De Ster van Berkel vond plaats op het wielerparcours van Ahoy aan de Doenkade en één keer werd de ronde helemaal niet gehouden. Maar het Berkels wielercomité, bestaande uit voorzitter Leon Brabander, secretaris Pierino van der Burg en de leden Pieter Zuijderwijk en Maurice Rijfkogel, staat nu weer te trappelen om het startschot te laten klinken. Met een verandering van het parcours wordt het een knipoog naar vroeger.

Zowel Pierino van der Burg als Leon Brabander zijn een aantal weken voor de grote dag op zaterdag 10 september (ook in het verleden de tweede zaterdag in september) razend enthousiast over het evenement. Dit omdat de inschrijvingen alle verwachtingen overtreffen en zelfs bij de Nieuwelingen overwegen ze een inschrijfstop, omdat de limiet van 75 coureurs bijna is bereikt.
"Komt ook omdat veel wedstrijden van de kalender af zijn", weet Leon Brabander. "Die stop tijdens de coronaperiode heeft verschillende comité's doen besluiten er helemaal mee te stoppen. Maar wij hier in Berkel gaan er vanuit dat je zo'n lange traditie niet zomaar om zeep moet helpen. Het is allemaal in Nederland minder geworden, maar we zijn blij, dat ook Pijnacker en Nootdorp dat besluit niet hebben genomen."

Windeieren

Al met al zal Berkel weer een traditionele wielerdag krijgen met zelfs zes categorieën waar het deelnemersveld al behoorlijk gevuld is met de traditie dat veel sporters hun deelname pas op de laatste dagen bevestigen. "Ik denk dat de rijders het hebben gewaardeerd, dat we vorig jaar onze wedstrijden bij Ahoy hielden", zegt Brabander. "We moesten iets doen. En net als nu bestonden er toen geen twijfels. Het zou toch jammer zijn als dit soort evenementen dood zouden bloeden? Het uitwijken naar het parcours van Ahoy heeft ons denk ik geen windeieren gelegd, gelet op de waardering die we kregen. Er kwamen renners uit Brabant, Noord-Holland en andere verre plaatsen. Het was met die anderhalve meter één van de weinige wedstrijden die doorgingen en we hadden een breed deelnemersveld."
Beide bestuurders van deze 66e sportdag op wielen zeggen er nooit twijfels over te hebben gehad om Berkel weer naar het parcours te lokken.
Pierino van der Burg: "Het is ook leuk om te doen. In maart hebben we tegen elkaar gezegd 'we kunnen weer'. Al zal het ook een ronde worden met mitsen en maren. Want de afgelopen drie jaar is de wereld natuurlijk wel veranderd. Alles is ook duurder geworden en een ronde zonder sponsors werkt niet. Daarom hebben we besloten om van iedere deelnemer twee euro te vragen in twee deelnemersklassen. Misschien dat bij de deelnemers daardoor ook het besef ontstaat hoeveel geld er met de organisatie gemoeid is. Tijd en geld blijven belangrijk op zo'n dag. Gezien de inschrijvingen van nu lijkt het er op dat dit besef er ook is."

Spektakel

Waar al jaren het parcours vanzelfsprekend was, heeft het bestuur van De Ster van Berkel het dit jaar iets anders ingevuld en er een wat korter rondje van gemaakt. Werd in het verleden de Krugerlaan aan gedaan, dit jaar krijgt het peloton een andere route voorgeschoteld door eerder links af te gaan via de Florisstraat om in de Wilhelminastraat over de streep te komen.
"Een kleiner rondje, waarmee we op meer spektakel hopen", licht het tweetal toe. "De ronde wordt met één kilometer dynamischer en ligt dichter bij de dorpskern. Het publiek en omwonenden zien de renners daardoor vaker langskomen. Zo is ooit ook de Berkelse ronde begonnen."
Opvallend is dat ook de dames weer door de straten van Berkel dorp zullen rijden.
Berkel hoopt na twee jaar stilstand weer voldoende leven rond de wedstrijden te krijgen, waarbij ook de groep vrijwilligers die de motor zijn van deze dag niet onvermeld mogen blijven.
Leon Brabander: "De oude kern is gebleven. We kregen zelfs vragen of de ronde dit jaar toch wel zou doorgaan. Natuurlijk is er ieder jaar wel een klein verloop, maar we er waren zelfs vrijwilligers die zich zelf hebben aangemeld!"