Reactie Rotterdam The Hague Airport op persbericht BTV

Lansingerland - In de Heraut van verleden week stond een persbericht van Burgers Tegen Vliegtuigoverlast (BTV-Rotterdam). Zij stelden in dit bericht dat Rotterdam The Hague Airport (RTHA) tal van ongeoorloofde vluchten faciliteert en opereert zonder de vereiste vergunningen. Wij hebben dit bericht te snel geplaatst, zonder een reactie van RTHA te vragen. Hieronder volgt deze reactie alsnog:

"In het artikel “Rotterdam The Hague Airport voert illegale vluchten uit” van De Heraut van vorige week worden beweringen gedaan waar wij grote afstand van nemen en die geen juist beeld geven van de gang van zaken op RTHA. Alle vluchten vallen vanzelfsprekend onder geldende vergunningen. Wij stellen de rectificatie van De Heraut daaromtrent zeer op prijs en willen graag toelichten welke werkwijze wordt gehanteerd.
Als gevolg van corona zijn er veel vluchten deze winter geannuleerd. Deze ruimte is conform procedure overgeheveld naar de zomer. RTHA stelt vast hoeveel vliegbewegingen geoorloofd zijn en vervolgens worden deze gegund aan airlines door een onafhankelijke overheidsorganisatie, de slotcoördinator. Deze bepaalt dus uiteindelijk welke airlines van de luchthaven vliegen. Vanzelfsprekend wordt het aantal vliegtuigbewegingen berekend naar de geluidsruimte. Het totale aantal commerciële vliegbewegingen vanaf RTHA kan daardoor niet zomaar opgehoogd worden en dat is dit jaar ook niet gebeurd. Belangrijke disclaimer hierbij is dat bij de berekeningen over het toegestane aantal vliegbewegingen vooraf ingeschat wordt hoe vaak de trauma- en politiehelikopter zullen vliegen en hoe vaak routes gevlogen zullen worden met gemiddelde weersomstandigheden. Dergelijke schattingen worden gedaan op basis van modelmatige berekeningen, maar deze kunnen afwijken van het werkelijke aantal als gevolg van afwijkend weer of calamiteiten.