Introductie wijkcoach Berkel-Noord:

Femi Soewu: “Iedereen kan mij op straat aanspreken”

Berkel en Rodenrijs - Vrij recent schreven we over een uitbreiding bij het team van Stichting Welzijn Lansingerland. Femi Soewu kwam de gelederen versterken om zich te richten op het welzijnswerk met ouderen. Hij krijgt er nu een tweede taak bij die van een geheel andere orde is, namelijk wijkcoach in Berkel en Rodenrijs-Noord als ondersteuning van de ouderen. Gezien zijn vorige job en ervaring in het welzijnswerk in Gouda en Rotterdam, waar hij voornamelijk jongeren tot zijn doelgroep had, zal hij zich hier snel op zijn plek voelen.

John Hofman

In elke wijk van een gemeente doen zich wel eens problemen voor. De oudere bewoners weten dan vaak niet bij wie ze moeten zijn met hun klachten. Vandaar de vraag vanuit de bewoners om een wijkcoach aan te stellen. Voorlopig zal dit worden beperkt tot Berkel en Rodenrijs-Noord, het woongebied achter de Noordeindseweg/Zorgcentrum Sint Petrus tot en met de Sterrenwijk. Femi zal een inloopspreekuur gaan houden in de Naeldhorst op de donderdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur. Iedereen, we houden het laagdrempelig, kan daar binnen lopen met zijn of haar vraag. Daarnaast zult u Femi regelmatig in de wijk zien lopen en kunt u hem aanspreken, mochten er klachten zijn. Om enkele voorbeelden te noemen: overlast van andere bewoners, grof vuil op straat wat niet wordt verwijderd of erg veel hinder hebben van de rook van een steeds terugkerende barbecue bij de buren. “Femi; Mensen hebben dan de neiging om bij iedere klacht de politie te bellen, maar ze kunnen mij er als eerste op aanspreken zodat ik, indien nodig, mensen met elkaar kan ‘koppelen’ om via het gesprek met elkaar het probleem op te lossen. Ik los niet zelf de problemen op, maar kan wel ondersteunen en/of verwijzen naar bijvoorbeeld Buurtbemiddeling, de wijkagent, maatschappelijk werk, 3B-Wonen of de gemeente. Zie het als een soort spil in het midden. Mijn taak is dus signaleren en inschakelen van de juiste personen en instanties, maar zie het beslist niet als een tweede wijkagent maar eerder als het aanspreekpunt in de wijk”.

Niet saai, maar leefbaar

Wat Femi ook heel belangrijk vindt is, dat een wijk niet ‘verloedert’ . Als er eenmaal iemand begint met vuil op straat te deponeren of de vuilcontainer op plaatsen zet waar deze niet hoort te staan, bijvoorbeeld in poorten/brandgangen (want die moeten vrij blijven bij een calamiteit), dan is dat vaak een (slecht) voorbeeld voor anderen die denken: o, dat kan ik dus ook wel doen. De taak van de wijkcoach is vrij breed, maar het is de bedoeling dat hij zo mogelijk snel actie onderneemt en zoals reeds gezegd, de juiste persoon of instantie inschakelt om erger te voorkomen. “Ik moet als het ware een beginnend brandje blussen of beter gezegd: dit niet laten ontstaan en het proberen voor te zijn”. Soms hoor je bewoners in een woonwijk zeggen: “Het is hier erg saai. Hier gebeurt nooit iets. Vaak gaat het dan juist goed en blijkt het een leefbare wijk te zijn waar iedereen met plezier woont. Femi: “Die kant moeten we op, maar er tevens voor zorgen dat het geen echt saaie wijk wordt en daarom kunnen mensen ook zelf met ideeën komen waar in de wijk behoefte aan is. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezamenlijke buurtbarbecue of leuke activiteiten voor de jeugd organiseren. Ook dat kan worden aangedragen tijdens het inloopspreekuur in de Naeldhorst”. Femi ziet het werk als wijkcoach helemaal zitten en verheugt zich al op het contact met de bewoners. Voorlopig dus in Berkel-Noord maar mocht er in andere wijken ook behoefte zijn aan een wijkcoach dan zal de Stichting Welzijn Lansingerland zich daar over buigen. Het is de bedoeling dat Femi vanaf begin augustus zijn taak zal oppakken.