25 jaar Westerwater

Biljartvereniging 't Raedthuys een pareltje in het Berkelse verenigingsleven

Berkel en Rodenrijs - Het is niet vreemd dat je door de bestuursleden van 't Raedthuys met enige trots welkom wordt geheten. Het Berkels biljartcentrum aan het Westerwater is niet het eerste de beste gebouw. Je waant je in een professionele accommodatie. Twee grote tafels en vijf kleinere. Ze worden met trots getoond in een zaal waar alles glimt en blinkt en sfeervol en uitnodigend is ingericht. Voorzitter Gertjan Schenk, secretaris Jan Switzar en penningmeester Willem de Jong geven uitleg over het wel en wee van de vereniging.

Rien Kuyvenhoven

De oorsprong van de vereniging ligt bij het plaatselijke café waar menig Berkelaar zich vroeger na een week zware arbeid wist te ontspannen. Biljartvereniging ’t Raedthuys is opgericht in de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn op 3 oktober 1943 in het gelijknamige café in de Herenstraat. In 1976 verdween het biljart uit café 't Raedthuys en moest een ander onderkomen worden gezocht. Dat werd tijdelijk de kelder onder café 't Vierkantje, waarna in 1978 een vergaderzaaltje, behorende bij het perceel Noordeindseweg 112 en eigendom van de heer Toussaint, vrijkwam. Na een verbouwing door eigen leden stonden er twee biljarttafels, een bar en diverse zitjes. Niet meer in het café, maar in een eigen 'home' waardoor het aantal leden sterk toenam. Ieder lid kreeg een sleutel en diende zijn eigen consumpties af te rekenen, tenzij er vrijwillige bardienst was. Die filosofie hangt de vereniging nog steeds aan.

Vertrouwen

Of, om met de woorden van voorzitter Gertjan Schenk te spreken: "Alles wat hier binnen gebeurt, gaat op basis van vertrouwen. Ook is er geen verschil in rangen en standen. Je kunt hier ook gewoon je keu laten staan. Heb nog nooit iemand gehoord die hem kwijt was. Met de realisatie van het nieuwe winkelcentrum en het Versplein in 1997 namen wij onze intrek in het pand aan het Westerwater. We hopen met de huidige groei van het inwonerstal van Lansingerland dat nog meer mensen zich geroepen voelen eens kennis te komen maken."
De groei heeft ervoor gezorgd dan 't Raedthuys ruim zeventig actieve leden heeft en ook een vijftigtal 65-plussers die een sleutel van het gebouw hebben en op ieder tijdstip van de dag kunnen biljarten. "Noem het maar een 24/7 formule", aldus Gertjan Schenk.
Jan Switzar vult aan: "Je kunt hier ieder moment van de dag binnenstappen en omdat we over zeven tafels beschikken is wachten bijna uit den boze. Ieder lid kan zijn eigen drankje pakken en opschrijven. Dat is ook het vertrouwen waar we het net over hadden."

Nieuw onderkomen

Het pand waar ooit de vereniging werd opgericht, had nog een belendend perceel. Er werden destijds obligaties uitgegeven, de voorzitter kocht het pand met grond en zette daar een casco op, gehuurd door Biljartvereniging 't Raedthuys. Het werd, na een grondige verbouwing, officieel in gebruik genomen.
Zoals bekend, moesten het café en de vereniging op een gegeven moment wijken voor het nieuwe winkelcentrum, dus kwam de sloophamer er aan te pas. Biljartvereniging 't Raedthuys kreeg een nieuw onderkomen, de huidige locatie boven de winkel van Zeeman. In de inrichting van het pand zitten heel veel uurtjes arbeid in van veel leden, maar het is een schitterende locatie geworden met een behoorlijk aantal biljarttafels, een gezellige bar en een kantoor/vergaderruimte.
Biljartvereniging 't Raedthuys heeft in de loop der jaren heel veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder veel eerste prijzen. Het is nu een van de grootste biljartverenigingen van Nederland. Een vereniging die de huur aan de beheerder betaalt en waar de inventaris als een plaatje pronkt en eigendom is van de vereniging. Jan Switzar: "We draaien als vereniging goed, zonder afhankelijk te zijn van buiten. Wel hebben we een dertiental sponsors die we graag uitgebreid zien. Door de corona is dit even iets minder. We zijn heel blij met de mensen die ons steunen."
Ook penningmeester Willem de Jong is naast zijn vrijwilligerswerk bij de verenging in competitieverband actief. De verschillende teams spelen in een regionale competitie rond Rotterdam, Gouda en Delft. "Er is denk ik nog een grote doelgroep in Lansingerland die onbekend is met een biljartvereniging. Er is wat dat betreft nog een grote vijver om in te vissen. Iedereen mag weten hoe mooi onze accommodatie is!"