Pieter Koen (88) geniet nog elke dag van het leven:

“Ik ben regelmatig in de Groenzoom te vinden”

Berkel en Rodenrijs - Hij wordt in augustus 89 jaar, maar oogt nog vitaal en ziet er zelfs jonger uit: Pieter Koen, de man die regelmatig een foto instuurt naar De Heraut. Mooie foto’s, gemaakt in de natuur of zelfs vanaf zijn balkonnetje, waar hij graag zit. Een hele dure, professionele camera als bagage? Welnee, ‘gewoon’ een kleine camera die in zijn vestzak past en die hij al heeft sinds 2014.

John Hofman

Regelmatig zien we een foto van hem in De Heraut verschijnen en dan is het leuk om te weten welk ‘gezicht’ daar bijhoort. Vanaf nu kent u hem dus!
Vragen we aan Pieter wat zijn beroep is geweest, dan antwoordt hij met: “Ik heb eigenlijk van alles gedaan in mijn leven, maar mijn laatste functie was die van leidinggevende bij de Nederlandse dependance van Wycliffe Bijbelvertalers, van oorsprong gevestigd in Amerika. Samen met mijn echtgenote heb ik dat 40 jaar gedaan. Ze noemen mij ‘de eerste directeur’ van Wycliffe in Nederland. Mijn vrouw is inmiddels helaas overleden. We woonden toen in Driebergen waar ik een eigen kantoortje thuis had. Nu is het een bedrijf met ruim honderd werknemers die worden uitgezonden naar allerlei landen waar de taal nog niet is ontwikkeld zoals voormalig Nieuw Guinea, nu Indonesië. Ze maken boekjes voor elk gebied om de taal te leren en vertalen de Bijbel. Zelf ben ik ook opgegroeid met de Bijbel en hecht veel waarde aan het geloof in Christus. Ik ging ook regelmatig naar andere landen om daar te zien wat de resultaten waren van ons werk.”

Hobby

Sinds hij de camera hanteert, is het wel enigszins zijn hobby geworden. Hij laat, om dit te benadrukken, een aantal prachtige foto’s in groot formaat zien, die op een plek hangen waar je ze dagelijks kunt bewonderen: op het toilet. De wand is er mee ‘behangen’ om zo maar te zeggen. Heel veel (water-)vogels in close-up die hij in de Groenzoom ziet.
“Als je geduld hebt dan zie je daar heel veel soorten. Het is dan wachten op het juiste moment.” Maar ook bloemen in allerlei soorten zijn op de gevoelige plaat vastgelegd. Op zijn balkon zittend, ziet hij vaak al een mooi ‘plaatje’. “Ik zag pas in de avond een spinnenweb en nam daar een foto van. De spin in het midden dacht ik, maar dat bleek gewoon een pluisje te zijn van de bomen rond het appartement”, lacht hij. “Maar naar de Groenzoom ga ik bijna iedere dag wel even. Het is daar elk moment, ieder jaargetijde weer anders en daardoor maak je steeds weer een andere foto. Een prachtig gebied en heel verstandig dat men dit destijds heeft gerealiseerd. Dit mag nooit meer verdwijnen vind ik.” Of hij zich eenzaam voelt? “Nee hoor, mijn zoon woont met zijn gezin vlakbij en ik heb drie kleinkinderen waar ik veel plezier van heb. Ik rij nog steeds auto, dus ben mobiel. Ik ben nu bijna 89 en je weet nooit hoe lang je nog ‘krijgt’. Elke dag is er één en die wil ik graag benutten zolang het nog gaat.”