Samen Lansingerland: Eenzaamheid en KomErbij

Lansingerland - De gemeente Lansingerland heeft een speciaal beleid opgesteld voor de aanpak van eenzaamheid in de gemeente. En dat is ook echt nodig. Wist u dat 44% van alle inwoners in Lansingerland zich regelmatig eenzaam voelt? Dat was in 2012 nog maar 32%. Van de inwoners voelt 8% zich soms zelfs ernstig eenzaam.

Eenzaamheid is het niet verbonden voelen met een ander. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of hebben minder sociale relaties dan ze wensen. Dat kan gepaard gaan met gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid met als gevolg lichamelijke en psychische klachten. Eenzaamheid brengt dus gezondheidsrisico’s met zich mee. Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn, het valt wel regelmatig samen. Eenzaamheid is een verborgen probleem; het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid.

Eén tegen Eenzaamheid

Daarom heeft de gemeente Lansingerland zich een paar jaar geleden aangesloten bij het programma van de Rijksoverheid Eén tegen Eenzaamheid en een coördinator aangesteld die de aanpak van eenzaamheid in Lansingerland coördineert. Deze coördinator zorgt voor een betere samenwerking tussen netwerkpartners die veel cliënten hebben die gevoelens van eenzaamheid ervaren. Ook is het creëren van bewustzijn en doorbreken van het taboe op eenzaamheid een belangrijke taak. Een mooi voorbeeld is de website www.KomErbijLansingerland.nl. Deze informatieve activiteitenwebsite is tot stand gekomen door een samenwerking van Bibliotheek Oostland, Jeugd- en Jongerenwerk, Welzijn Lansingerland, Lansingerland Beweegt en Humanitas Lansingerland. Het doel van KomErbij is het motiveren van Lansingerlanders om elkaar te ontmoeten via activiteiten, maar ook om informatie te vinden over eenzaamheid. De website maakt onderdeel uit van de aanpak van eenzaamheid door de gemeente.

Samen Lansingerland

Er zijn nog veel meer vrijwilligersorganisaties die de inwoners van Lansingerland gratis kunnen ondersteunen. Er zijn veel mogelijkheden en initiatieven. Dus blijf niet zelf worstelen met vragen en kijk op de website www.samenlansingerland.nl “ik zoek hulp”. Daar vind je de vrijwilligersorganisaties en er is er altijd wel één bij waar u uw vraag kunt stellen en waar ze u verder kunnen helpen. U bent echt niet de enige die soms even een steuntje in de rug nodig heeft. De drempel is laag. Hoe eerder u de ondersteuningsvraag stelt, hoe eerder de vrijwilligers u kunnen helpen. Bellen of mailen kan ook naar 010 - 3101012 of info@samenlansingerland.nl.