Wat is vreugde in het leven?

Geen nacht kan zo zwart zijn dat er nergens één ster te vinden is. De woestijn kan ook niet zo hopeloos zijn dat er geen oase kan worden ontdekt. Overwin het leven zoals het is. Er wacht altijd ergens een beetje vreugde. Er zijn bloemen die zelfs in de winter bloeien. Phil Bosmans.

Deze verbazingwekkende woorden, die voor ieder van ons een boodschap kunnen zijn, werden uitgesproken door een Vlaamse schrijver en een monnik van de Congregatie van de Missionarissen in Montfort. Een auteur begaafd met een buitengewone gave van woorden. Een woord waarvan de boodschap is om de vreugde van het leven in elke situatie te ontdekken. Dit citaat deed me nadenken over de essentie van de menselijke levensvreugde. Ik heb de indruk dat voor de meeste mensen het concept van levensvreugde en het voorkomen ervan alleen wordt geassocieerd met bepaalde, buitengewone gebeurtenissen die ons leven aanzienlijk veranderen of ons bepaalde voordelen opleveren, zowel van materiële als niet-materiële aard. Het kunnen zijn bijvoorbeeld alle soorten familiefeesten, professioneel succes, promotievoorstel, succesvolle financiële transactie, winnen, enz. Het is echter meestal een tijdelijke toestand daarna beginnen we weer aan onze dagelijkse mantra van klagen. De waarheid is dat de tijden moeilijk zijn, de prijzen van voedsel en brandstof stijgen, en een verblijf op vakantie zal ons ook meer kosten. Bovendien worstelen velen van ons met ernstige ziekten of worden ze overweldigd door problemen die de menselijke capaciteit vaak te boven lijken te gaan.
Maar mijn vraag is deze: zal het constant kijken door een "zwarte bril" iets veranderen? Ik wil geen enkel probleem bagatelliseren waar veel mensen hier mee worstelen. Ik wil er echter op wijzen dat de zogenaamde "Vreugde in het leven" hoe dan ook kan worden ontdekt. 's Ochtends koffie, een gesprek met een vriend, een wandeling, een glimlach, een woord van troost of elk ander klein ding dat we kunnen zien, kan onze houding ten opzichte van de wereld veranderen. Ik weet het, ik weet dat het gemakkelijk is om te praten over het opmerken van deze kleine dingen, en toch is er geen tijd, je moet rennen. Misschien is het echter de moeite waard om even te pauzeren en deze kinderlijke gevoeligheid en vreugde van schijnbaar betekenisloze momenten te laten ontwaken. Het lijkt me dat het ons zal helpen om langzaam een ​​positieve houding ten opzichte van de wereld en de mensen op te bouwen. Niet alleen dat, ik vind het gemakkelijker om alledaagse problemen met een positieve instelling onder ogen te zien en het vertrouwen te krijgen dat je toch succesvol moet zijn.

Geluk zit in jou. Het begint in de grond van je hart en je kunt het blijven vergroten door vriendelijk te blijven waar anderen onvriendelijk zijn; helpen waar niemand meer helpt; tevreden zijn waar anderen alleen maar eisen stellen. Je kunt glimlachen waar hij klaagt en klaagt, je kunt vergeven als mensen je kwaad doen. Phil Bosmans.

Stefan Bladowski, pastor