TOGB klaar voor de bouw van een nieuwe tribune

Berkel en Rodenrijs - 'Een stukje clubhistorie uit handen gerukt, tribune voetbalvereniging TOGB volledig door brand verwoest.' Het was het grote nieuws begin van het jaar. Vrijdagavond 8 januari werd de Berkelse voetbalclub getroffen en er viel niets meer te redden, De ravage was aanzienlijk. Maar ook voor TOGB kwamen betere tijden. Afgelopen week hebben sportverenigingsvoorzitter Wim Saris, architect Minke Oosterlaan en de bouwer van een nieuwe tribune Nina Hoogerbrugge hun handtekening gezet onder de overeenkomst voor de bouw van een nieuw onderkomen voor de supporters van de club.

Rien Kuyvenhoven

Onder leiding van de bouwcommissie Jan Steentjes, Theo de Groot en voorzitter van de accommodatie commissie, Kees Emons, is het afgelopen half jaar veel werk verricht. De oude tribune was bij de verhuizing van het oude sportpark - dertien jaar geleden - meeverhuisd met TOGB naar het nieuwe sportpark. En door TOGB'ers (lees: veel vrijwilligers) zal er nu een ander onderkomen komen tegen het clubhuis van de Berkelse vereniging. "Een heugelijk feit", weet voetbalvoorzitter Andy Wibier met enige trots te melden. "Het heeft even geduurd en het geld dat met acties bijeen is gebracht hebben we geblokkeerd. Maar nu zijn we blij dat we het kunnen gaan uitgeven. In de rustige tijd op het sportpark, de maand juli, zullen de eerste palen de grond in gaan. Medio oktober komt de staalconstructie en de betonnen liggers. Ja het zou leuk zijn als we nog dit jaar mensen op de nieuwe tribune zien. We zullen de eerste thuiswedstrijden nog zonder tribune moeten doen. Maar we weten dat er iets moois komt te staan dat met het verzekeringsgeld, maar ook door hele mooie acties bij elkaar is gebracht. En vooral ook de diverse acties van de jeugd mogen we niet vergeten."

Uitdaging

Een bijkomstig feit is dat voor het eerst in het bestaan van aannemersbedrijf Hoogerbrugge het bedrijf in actie mag komen voor het bouwen van een tribune. "Hartstikke leuk, ook omdat we als bedrijf sponsor zijn bij CVV Berkel de buur", kan directeur Nina Hoogerbrugge toch wel met enige humor melden. "En ook dat ze gekozen hebben voor een architect aannemer uit het dorp. Ook de uitvoerder van het project, Kasper Schenk, heeft hier ook nog gespeeld. En voor het eerst zoiets maken is natuurlijk wel een hele uitdaging. Alles komt als het zover is prefab aan dus het zal wel passen en meten worden. Het wordt zodoende een slanke constructie. Deze zomer doen we al het grondwerk wat nog wel eens rommel kan geven. Daarna, hopend dat alle materiaal geleverd kan worden, wordt het kort en snel werken met passen en meten. Het ziet er allemaal licht een speels uit met ongeveer honderdtien stoelen waar ook nog ruimte zal blijven op het balkon."

Lokaal

Trots eveneens is natuurlijk Minke Oosterlaan die met haar architectenbureau de basis mocht leggen voor wat over enige tijd het plaatje van de Berkelse voetbalclub moet worden. "Superleuk", is dan ook de eerste reactie van de Berkelse. "Al vroeg na de brand kreeg ik het verzoek voor een snel traject om de nieuwe tribune aan de kantine te realiseren. Nee, nog nooit zo'n klus gedaan, wel een sporthal zoals bij TOGB de Vermeulenhal en ergens anders een sportcomplex. De echte uitdaging zit hier om hem te bouwen aan de bestaande accommodatie, dus geen zelfstandig gebouw", licht Oosterlaan het komende nieuwe stuk aan het clubgebouw toe. "Alles wat we nu gaan doen moet gewoon passen en hier heeft ondermeer Sanne Blom een stevige vinger in, die trouwens ook een verleden heeft als handbalster bij de club. Zij heeft ook meegetekend. Ik denk dat het ook voor de bouwcommissie bij de club een mooi stukje werk is met uitwerken en plannen. Voor ons was het eveneens leuk werken met een bekende vereniging en mensen uit je eigen dorp. Mooi zal ook zijn dat het balkon een stuk groter wordt. Maar vooral blij ben ik dat de club alles lokaal heeft weten te houden van de tekeningen tot de bouw en waar ook de staalconstructie door iemand wordt verzorgd die ook actief is bij TOGB. Met andere woorden het moet iets moois worden. Daar gaan we allemaal voor."