Per 1 augustus 2022 nieuwe Europese richtlijn

Verbod op nevenwerkzaamheden na deze datum nietig verklaard

Berkel en Rodenrijs - Een nevenfunctie hebben of nevenwerkzaamheden verrichten naast je dagelijkse baan, het komt steeds meer voor, al is het alleen maar omdat alles steeds duurder wordt en veel mensen het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Nevenfuncties worden per 1 augustus 2022 in het algemeen toegestaan, aangezien er dan artikel 653a als uitwerking van een Europese richtlijn in werking treedt. Een werknemer mag verscheidene banen hebben. Dat houdt in dat hij buiten de overeengekomen arbeidstijd bij een andere werkgever of voor zichzelf arbeid mag verrichten.

Op dit moment wordt nog steeds in veel arbeidsovereenkomsten opgenomen dat het de werknemer niet is toegestaan elders betaalde of onbetaalde arbeid te verrichten zonder toestemming van de werkgever. Dat verbod wordt per 1 augustus aanstaande nietig verklaard.
Bestaande arbeidsovereenkomsten zullen daardoor moeten worden aangepast en daar is mr. Frans van Schaik, advocaat te Berkel en Rodenrijs, u graag behulpzaam bij.
In artikel 9 van de richtlijn is opgenomen dat het de werknemer is toegestaan om verscheidenen banen te hebben en dus buiten de overeengekomen arbeidstijd bij een andere werkgever of voor zichzelf arbeid mag verrichten. Per 1 augustus 2022 wordt artikel 7.653a van het Burgerlijk Wetboek ingevoerd, wat inhoudt dat er zonder objectieve redenen geen paal en perk meer mag worden gesteld aan nevenwerkzaamheden. Dit artikel geeft aan dat de werkgever een objectief goede reden moet hebben om een verbod op nevenwerkzaamheden op te nemen. Deze reden kan in de arbeidsovereenkomst zelf opgenomen worden. Het voordeel is dat er dan vooraf duidelijkheid is. Nadeel is dat de arbeidsovereenkomst lastig te wijzigen is en de flexibiliteit in de toekomst kan beperken.

Er kan ook in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen dat de werknemer nevenwerkzaamheden vooraf moet melden, en dat de werkgever dan binnen een redelijke termijn zijn goedkeuring moet geven, tenzij er objectieve gronden zijn om die te weigeren. Een nevenfunctie kan bijvoorbeeld onverenigbaar zijn met de bestaande baan en zou de werkgever daardoor in diskrediet kunnen brengen. Echter, als het verrichten van nevenactiviteiten zonder toestemming van de werkgever toch wordt verboden, moet er een bepaling aan worden toegevoegd dat hij verplicht is deze toestemming te verlenen, tenzij de werkgever kan aantonen dat een verbod in het concrete geval op grond van objectieve redenen is gerechtvaardigd. De werkgever moet aangeven waarom hij iets wil verbieden.
Hij houdt wel zicht op de nevenactiviteiten van zijn werknemer.
Laatstgenoemde kan het uiteraard met eerdergenoemde bepaling niet eens zijn. In dat geval kan hij een civiele procedure starten en het bezwaar van de werkgever laten toetsen door de rechter. Hiervoor is het inschakelen van een advocaat gewenst en daar is mr. Frans van Schaik u graag behulpzaam bij. Samen met u zal hij de arbeidsovereenkomst kritisch bekijken.
Advocatenkantoor van Schaik is gevestigd aan de Berkelse Poort 39 te Berkel en Rodenrijs. Om contact met hem op te nemen of een afspraak te maken, kunt u bellen naar tel. 010 – 511 67 71.