Geboren & Getogen in Lansingerland

In de nieuwe rubriek Geboren & Getogen in Lansingerland vertellen inwoners van onze gemeente hun levensverhaal aan Marloes Nuijten. Deze week Pietje Puk (82) die geboren werd in Berkel en Rodenrijs en inmiddels twintig jaar in Bergschenhoek woont.

Wilt u ook meewerken aan deze rubriek, neem dan contact met ons op via marloes@mijndeelboek.nl of redactie@de-heraut.nl. Bellen kan ook: 010 - 511 88 92 (keuze 2).

Door Marloes Nuijten

Pietje Puk houdt van zijn buurtje

Berkel en Rodenrijs - Verscholen achter de bomen met als blikvanger de oude Pipowagen vooraan in de prachtig aangelegde tuin, staat de hoeve van Jellie en Gert van Vliet, oftewel Atelier De Hichte dat inmiddels alweer 25 jaar bestaat. Vroeger stond daar boerderij de Cornelia Hoeve en die naam staat nu ook weer op het pand waarin tevens een Bed & Breakfast is gehuisvest.

Ze zitten nu tien jaar op de huidige plek aan de Kleihoogt, maar we herinneren ons nog wel dat ze aan de overkant van de weg zijn begonnen in een oude boerderij die plaats heeft moeten maken voor aanleg van de Groenzoom. Het was een boerderij met een koeien- en varkensstal. Boven die koeienstal begon Jellie op zolder haar Atelier De Hichte, waar ze teken- en schilderlessen gaf.
Gert: “De Hichte is het Friese woord voor hoogte. De zolder was boven, dus hoog en we woonden op de Klei' hoogt’, zodat deze naam alles verwoordde.” Jellie is van huis uit een echte Friezin en Gert een geboren Bleiswijker. Ze trouwden in Friesland, want dat was een wens van Jellie. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik het atelier samen met Tonny Bos uit Bleiswijk heb opgestart. Zij gaf les aan de kinderen en organiseerde verjaardagsfeestjes. Zelf gaf ik teken- en schilderlessen aan volwassenen. Gert werkte toen nog in de weg- en waterbouw bij voorheen de Grontmij.”
Van jongs af aan had Jellie al een talent om te schilderen, maar ze mocht van haar vader niet naar de Kunstacademie. “Daar is geen droog brood in te verdienen, zei hij dan. Toch bleef ik al die tijd creatief bezig en volgde een cursus Creatieve Vaardigheden." Lesgeven is ook haar grote hobby. "Het is heel leuk om te zien hoe mensen zich ontwikkelen en ik mag ze daarin stimuleren.” Haar cursisten komen zowel uit Lansingerland als daarbuiten. Terugkomend op de begintijd van De Hichte: “Ja, we moesten daar weg, want er moest een recreatiegebied komen. Daar waren we uiteraard niet zo blij mee. We stelden wel de eis dat wij als eerste in aanmerking zouden komen als er iets in de buurt vrij zou komen, zodat wij daar konden gaan bouwen. Toen bleek dat de Cornelia Hoeve tegenover ons ook weg moest. Na acht jaar praten en onderhandelen konden wij dat stuk grond krijgen.” Gert: “Dat hebben wij in feite nog te danken aan de toenmalige wethouder De Paepe. Het was net op tijd, want anders hadden ze ons oude eigendom onteigend en dan krijg je er veel minder voor. Het is in ieder geval een lange strijd geweest en heeft ons veel stress gegeven. We zijn echter heel blij met wat we nu hebben. Omdat het een nieuw pand was, gingen de energiekosten al gelijk omlaag, want de oude boerderij was totaal niet geïsoleerd.” Gert was inmiddels al met pré-pensioen (vut), zodat hij alles kon regelen en de nieuwbouw in de gaten kon houden. Lachend: ”Voor mij begon in feite mijn tweede carrière!”

Pipowagen

Vanaf 2013 begon het echtpaar tevens een Bed & Breakfast in het pand en daar hebben ze geen spijt van. Inmiddels zijn er gasten geweest vanuit de hele wereld. Van China tot Japan en van (Oost-)Europa tot Zuid-Afrika.
Zoals gezegd staat er voor in de tuin, langs de Kleihoogt, een oude Pipowagen. Die is daar gekomen door het Burgerinitiatief. Gert: “We kregen subsidie van de gemeente om deze wagen in te richten voor langsfietsende recreanten. Die kunnen nu even uitrusten in onze tuin waar zitjes staan. In de wagen kunnen ze koffie en thee zetten of een frisdrank nemen uit de koelkast en het geld in een busje deponeren of overmaken op een bankrekening. Het is een kwestie van vertrouwen, maar tot nu toe gaat het goed. Ondertussen kunnen ze genieten van al het landelijke om zich heen.”

Atelier

Jellie houdt zich voornamelijk bezig met het atelier. We nemen een kijkje in de ruimtes waar de lessen worden gegeven. Momenteel is er een expositie van haar cursisten met als onderwerp ‘Portretten’. Jellie: “Het is een afsluiting van het seizoen. In de loop der jaren zijn er heel wat talenten ontstaan. Soms dacht ik in het begin bij sommige cursisten wel eens: wat moet dat worden, maar uiteindelijk bleek het talent er toch te zijn.”
In de komende maand juni is er elke woensdagmiddag een kinderworkshop in verband met het 25-jarig bestaan en er komt een avondworkshop bij zonsondergang. Op 21 juni is er een groot tuinfeest voor alle cursisten.”
We herinneren Jellie nog aan de Avondwandeling door de Groenzoom die ze een aantal jaren geleden heeft georganiseerd. Langs de wandelroute stonden muzikanten en dichters en naarmate het donkerder werd, alle deelnemers kregen een zaklampje mee, werd het steeds intiemer en gezelliger. “Ja, dat was een succes, maar dat gaan we waarschijnlijk niet meer organiseren. Het kost zoveel energie en tijd en je hebt daar een flink aantal vrijwilligers bij nodig.

Marloes Nuijten van Mijn Deelboek

Marloes is een geboren en getogen Berkelse. Ze werd geboren in de Burgemeester Gründemannstraat en nog voor haar tweede verjaardag verhuisde Marloes met haar ouders, broers en zus naar de Burgemeester Hendrixstraat. En nu woont de 31-jarige er nog steeds, met haar eigen gezin. De voormalig journaliste richtte ruim twee jaar geleden www.mijndeelboek.nl op. Een vernieuwende, digitale manier om je verhalen tastbaar te maken met een boek. De wereld wordt steeds sneller, maar wanneer sta je nou echt bewust stil bij alles wat je meemaakt in je leven? Door een reis door je verleden besef je je hoeveel je wel niet hebt meegemaakt. Mooie gebeurtenissen, maar ook grote uitdagingen die je bent doorgekomen.