Nieuwe expositie in Galerie Oudeland

Berkel en Rodenrijs - Vijf amateur fotografen en een pottenbakker presenteren samen een mooie expositie in Galerie Oudeland, in de wandelgangen van Laurens de Oudelandse Hof. De fotografen vormen samen fotoclub ‘Lamar’ uit Zoetermeer, terwijl Peter Waters uit Pijnacker-Nootdorp zijn resultaten laat zien van zijn inmiddels bijna 20-jarige hobby, het pottenbakken.

John Hofman

Peter Waters, inmiddels acht jaar met pensioen, werkte op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Al tijdens deze periode begon hij aan zijn hobby, het pottenbakken. Regelmatig zat hij achter de ‘draaischijf’ om van de klompjes klei iets moois te maken. Dan begin je meestal met het maken van vazen en potten, maar Peter wilde meer. De draaischijf werd tijdelijk aan de kant gezet en hij ging verder met het echte handwerk. De mooiste beeldjes ontsprongen aan zijn handen. Bakken in de oven, glazuren en kleuren, het hoorde er allemaal bij. Omdat hij eerder al geschiedenis had gestudeerd, inspireerden dingen uit de oudheid hem om zelf ontwerpen te maken waar iets van hemzelf in lag. “Ik wil per se geen bestaande beelden kopiëren”, zegt hij. “Er moet altijd iets van jezelf in te zien zijn.” Niet dat hij dagelijks daarmee bezig is. “O Nee, soms doe ik een paar maanden helemaal niets, tot ik weer ideeën krijg”, vertelt hij. Peter is tevens vrijwilliger op een zorgboerderij en dat vindt hij ook heel erg fijn om te doen. En al die mooie beeldjes, die zijn zeker te koop? “Nou, sommige wel, maar de meeste niet”, zegt hij. “Ik wil ze eigenlijk niet kwijt, maar ik geef er wel regelmatig een weg. Voor iemands verjaardag of zo.” Op de expositie zien we een variatie aan beeldjes, waaronder dieren en mensen in bepaalde houding. Peter gebruikt bij sommige beeldjes het Raku, een oude Japanse stooktechniek, waarbij het glazuur gaat barsten en donkere lijntjes krijgt door het roet dat in de barstjes trekt.

Kleinschalige fotoclub

Van de vijf fotografen die nu exposeren, spreken we er drie tijdens het inrichten van de expositie: Anja Stierman, Arthur Winailan en Lenie Link, allen uit Zoetermeer. Voor Anja heeft landschaps- en straatfotografie de voorkeur, maar onlangs waagde ze zich ook aan het abstracte. Enthousiast is ze zéker! Arthur, geboren in Indonesië, kwam op zijn 17e jaar naar Nederland. Zijn voorkeur is meer het abstracte. “En daar wil ik dan als het ware een schilderij van maken.” Mensen portretteren doet hij ook graag. In zijn jonge jaren heeft hij menig artiest op de foto gezet, zoals zanger Sting, veel bluesmuzikanten en recent nog Danny Vera, de Nederlandse gitarist/zanger. Toch trekt het analoog werken hem nog steeds, dus wil hij dit binnenkort weer oppakken. “En dan weer zelf afdrukken”, zegt hij enthousiast. “Weer de donkere kamer in!” Leonie Link vindt eigenlijk alles leuk, van macro tot landschap en de natuur in zijn algemeen. Ook avondfotografie trekt haar. De kleinschalige fotoclub (‘we vinden vijf leden wel voldoende’) werkt met thema’s en gaat regelmatig met elkaar er op uit om te fotograferen. Ook museumbezoek hoort daarbij. De foto’s, mooi ingelijst, zijn te koop.
De expositie in de Oudelandse Hof is er vanaf 3 juni en duurt tot en met half september dit jaar, te bezichtigen op werkdagen c.q. tijdens bezoekuren.