Een waardebepaling of taxatierapport?

Lansingerland - Waar we eerder al schreven over hoe je voor jouw woning een goede verkoopmakelaar vind en waar je dan op moet letten, vertellen we je nu graag meer over de termen ‘Waardebepaling’ en ‘Taxatie’. Want wat is nu precies het verschil? En wanneer is het één voldoende en het ander juist vereist? Dominique Blom van DB Makelaars legt het je uit.

Waardebepaling

Ben je je aan het oriënteren of heb je besloten dat je wilt verhuizen? Dan wil je natuurlijk ook weten wat jouw huidige woning waard is en hoeveel overwaarde je hebt. “Om daarachter te komen kun je het beste één of meerdere makelaars bij jou thuis uitnodigen voor een waardebepaling”, zegt Dominique. Tijdens zo’n opname kijkt de makelaar onder andere naar de staat van onderhoud, eventuele verbouwingen, de ligging, de buurt, de omgeving en de prijsontwikkeling van vergelijkbare woningen bij jou in de omgeving. Vervolgens berekent hij aan de hand van al deze gegevens de actuele marktwaarde. Een waardebepaling is dus kort gezegd een globale schatting van wat jouw woning bij verkoop kan opbrengen en doordat deze berekening minder uitgebreid is dan een taxatierapport kan je het niet gebruiken bij het aanvragen van een hypotheek.
Dominique: “Maar het geeft je wel beter inzicht in je financiële mogelijkheden én je weet ook gelijk in welke prijscategorie je jouw nieuwe woning kunt gaan zoeken.”

Taxatierapport

Een taxatierapport kan je om verschillende redenen nodig hebben. Bijvoorbeeld als je een nieuwe woning koopt, je hypotheek wilt verhogen (bijvoorbeeld voor verduurzaming / verbouwing), je hypotheek wilt oversluiten/omzetten of je bezittingen wilt verdelen (bijvoorbeeld bij een scheiding). Ondanks dat een waardebepaling je ook vertelt wat een woning waard is, is er wel degelijk een verschil met een taxatie.
Dominique: “Bij een taxatie legt de taxateur zijn bevindingen vast in een rapport en moet hij aan de hand van referentieobjecten onderbouwen hoe hij aan de waarde is gekomen. De bank ziet de woning namelijk als onderpand en die wil natuurlijk zeker weten dat de woning de waarde dekt van de hypotheek die ze aan jou willen verstrekken.”
Steeds meer geldverstrekkers en ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stellen een gevalideerd taxatierapport verplicht. Dit betekent dat alleen taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen en zijn aangesloten bij een onafhankelijk validatie instituut (bijv. het NWWI) een gevalideerd taxatierapport kunnen uitbrengen. Zo ben je verzekerd van een betrouwbare taxatie die door alle geldverstrekkers wordt geaccepteerd.

Tarief

Waar een waardebepaling in de meeste gevallen gratis en vrijblijvend is zijn er aan een gevalideerd taxatierapport wel kosten verbonden. Doordat de prijzen per taxateur nogal kunnen verschillen is het verstandig om vooraf te informeren wat een gevalideerd taxatierapport kost, of er nog extra kosten bijkomen en wanneer je het rapport kunt verwachten. Zo weet je op voorhand waar je aan toe bent en krijg je geen verrassingen achteraf. In een aantal gevallen zijn de taxatiekosten aftrekbaar, waardoor een taxatie in de praktijk goedkoper is dan je op het eerste gezicht zou denken. Dus bewaar je factuur zorgvuldig.
Dominique: “Elke gecertificeerde taxateur kan in principe een woning taxeren, maar voor een goede taxatie is lokaal specialisme essentieel. Kies daarom voor een lokale taxateur, want die kent de plaatselijke markt als geen ander en is daardoor goed op de hoogte van de laatste marktontwikkelingen.”